Aanvragen vervroegd IVA??

3 min.

Zoals je in de blogs van Anja kunt lezen is het nogal een gedoe, dat UWV keuringstraject… Maar dat hoeft dus niet per se.

Ik had laatst een 1e jaargesprek met mijn bedrijfsarts (ik was toen precies 1 jaar ziek thuis volgens de bestaande regeltjes). Zij kwam me vertellen wat er nu allemaal op me af ging komen, dacht ik tenminste. Maar het pakte wat anders uit!

Wel eens van IVA gehoord?’ Jazeker, maar dat is voor mij toch (nog) niet van toepassing (UWV: “IVA staat voor: Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten. U krijgt mogelijk IVA als u niet of nauwelijks kunt werken en er een kleine kans is dat u herstelt.”)? ‘Nou, er is een mogelijkheid om in sommige gevallen, waar jij dus duidelijk onder valt, een vervroegd IVA aan te vragen.’ Leg uit?

Een vervroegd IVA moet je zelf aanvragen vóór de 69e week van je ziektemelding. Je kunt dit echter maar één keer in je levensloop doen, dus er moet heel goed worden gekeken of dit wel op dat moment aangevraagd zou moeten worden. Gezien jouw ziektebeeld en prognoses zou je dit kunnen, nee moeten overwegen, ik zal uitleggen waarom.

Zodra je de 68e week hebt laten passeren moet je het UWV-traject afwachten. Dat betekent na 2 jaar (104 weken) een WGA keuring (UWV: “WGA staat voor: Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. U krijgt mogelijk WGA als u 2 jaar of langer ziek bent en (in de toekomst) kunt werken.”). Dat betekent teruggang in inkomen naar maximaal 65%, en de voorwaarde dat je beschikbaar moet zijn om het overige percentage te werken (behalve als de UWV-arts bepaalt dat je niet meer kunt dan dat). Iedere zoveel jaar komt er een herkeuring en wordt alles opnieuw bekeken.

Vraag je vóór de 69e week zelf een vervroegd IVA aan dan verandert de zaak. Indien dit wordt toegekend krijg je altijd minimaal 75% van het WIA maandloon. Nog steeds een achteruitgang, maar met twee hele grote voordelen: Je mag bijverdienen zonder dat je op de uitkering wordt gekort, en je kunt altijd weer terug naar een volledige baan! En je hoeft niet door het UWV traject voor een WGA, want je restcapaciteit is gewoon niet aanwezig. Daar komt nog eens bij dat je dus niet meer moet; er is dus geen druk om te moeten presteren, solliciteren, accepteren, etc. Gewoon je leven zonder schuldgevoel jegens je werkgever oppakken, en op je eigen tempo en manier een zinvolle invulling aan je dagen geven.’

Dus: laat je goed voorlichten. Ik ben op dit moment aan het bezinnen wat ik ga doen; ik moet nog een aantal uitslagen van onderzoeken afwachten, en een definitief behandelplan is er ook nog niet. Samen met de prognose voor de toekomst krijg ik deze echter wel op tijd (ongeveer in mijn 60e ziekteweek), dus ik ga daarna nog eens met de betreffende bedrijfsarts in conclaaf en neem dan een hopelijk goed gefundeerde beslissing. Per slot van rekening kan ik maar één keer deze keuze maken, en dat moet dus binnen de komende drie maanden…

Pfff… Decision Time…..

2017 03 14 15 09 09

PS: Deze informatie heb ik dus van mijn bedrijfsarts en een onafhankelijk arbeidsdeskundige. Ik weet nu al dat de informatie op de website van het UWV misschien iets anders laat zien, maar ik heb het volle vertrouwen in haar als bedrijfsarts en arbeidsdeskundige. Zij weet waar ze het over heeft, en heeft hetzelfde traject ook met een collega bij het zelfde bedrijf al eens succesvol doorlopen.

Wat vind je van dit verhaal? Leuk om te weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: