Adieu apneu!

3 min.

en.wikipedia.org cpap maskerSlaapapneu. Een begrip onder mensen die lijden onder de een of andere aandoening aan de luchtwegen, door medicijngebruik, overgewicht, overmatig alcoholgebruik of een combinatie daarvan. Niet grappig, want het heeft nogal een impact op je gezondheid. En eenmaal onder behandeling lig je in bed met meestal een masker over je neus en/of mond, gekoppeld aan een ingenieus apparaatje op je nachtkastje dat ervoor moet zorgen dat je genoeg lucht binnenkrijgt.

Wat is het nu eigenlijk, slaapapneu? Volgens de medische literatuur betekent slaapapneu ‘niet ademen tijdens de slaap’, en met niet ademen bedoelt men dat je daadwerkelijk gedurende een langere periode geen ademhaalt, variërend van 10 seconden tot wel meer dan een halve minuut, en dat meerdere keren per uur. Daardoor krijg je te weinig zuurstof in je bloed, met uiteraard vervelende, nee zelfs gevaarlijke gevolgen.

De meest voorkomende variant is OSAS: Obstructieve Slaap Apneu Syndroom (tijdens de slaap ontspannen de spieren. Daardoor kunnen de tong, bovenste luchtwegen en de zachte delen van het verhemelte in de keel de luchtweg blokkeren), maar er zijn meerdere vormen en oorzaken te vinden. Apneu wordt gemeten met een apparaatje dat je gedurende een nacht draagt, al dan niet tijdens een dagopname in het ziekenhuis (hangt helemaal af van de persoon en de ernst van de indicaties).

De aanleiding kan zijn dat je vaak erg moe bent, zo erg dat je vaak in slaap kunt vallen terwijl dat niet de bedoeling is, of gewoon doodop doordat je niet bent uitgeslapen. Meestal is de bedpartner degene die merkt dat de ademhaling stopt, en zal dit als behoorlijk angstaanjagend beleven. Zaak om hier zo snel mogelijk naar te laten kijken, want zuurstofgebrek kan lijden tot orgaanschade; vooral de hersenen zijn snel slachtoffer van te weinig zuurstof.

Ik kreeg ook last van OSAS door het gebruik van een hoge dosis Prednisolon n.a.v. mijn diagnose sarcoïdose. Door de vervelende bijwerkingen van dit goedje werd mijn lichaamsvet op een vreemde manier herverdeeld, waardoor de vetlaag rondom mijn luchtpijp en strottenhoofd dikker werd dan normaal. Hierdoor werd mijn luchtpijp nauwer dan normaal, met als resultaat apneu. Aangezien ik zo’n 18 keer per uur stopte met ademhalen was behandelen noodzakelijk, en werd ik voorzien van een CPAP apparaat (Continuous Positive Airway Pressure), welke zorg moest dragen voor een constante overdruk op mijn luchtwegen via een masker over mijn neus om de boel open te houden.

Wat een drama was dat. Anderhalf jaar lang heb ik geworsteld met heel veel verschillende types masker, maar er aan wennen kon ik niet. Gelukkig kon ik de Prednisolon afbouwen tot een zeer kleine, dagelijkse dosis, en werden de bijverschijnselen ook minder. Tel daarbij op dat wij ons voedingspatroon drastisch hebben aangepast waardoor ik de extra aangekomen Prednisonkilo’s (“predvet”) weer kwijt was, en de hoofdoorzaak van mijn OSAS was zo goed als verdwenen. Begin dit jaar heb ik mijn masker aan de wilgen gehangen en ben naar mijn longarts gestapt om te vertellen dat ik ermee was gestopt.

Helaas was zij het daar niet helemaal mee eens; er moest eerst weer een hernieuwde slaaptest worden gedaan om te kijken of de OSAS echt zover was teruggedrongen dat ik verantwoord kon stoppen met de CPAP. Die test heb ik afgelopen weekend gehad; een compleet mobiel testlaboratorium werd op mijn lijf geplakt met een warboel aan draden en slangetjes waar ik dan een nacht mee moest slapen. Nou ja, slapen, dat is altijd al wel een dingetje geweest, maar goed, zo gezegd zo gedaan.

Gisteren de hele handel van mijn lijf gehaald, ingepakt en ingeleverd in het ziekenhuis; over twee weken weer naar de longarts voor de uitlag. Maar ik ben ervan overtuigd: voor mij is het adieu, apneu, tot nooit weer ziens! Klaar met ruzie maken met het masker, klaar met nog veel vermoeider wakker worden na de zoveelste slechte nacht. Ik slaap de laatste tijd echt wel iets beter zonder het constante gevecht met dat masker. Het is nog steeds weinig wat ik slaap (per slot van rekening zit ik dit weer om vier uur in de nacht te schrijven), maar in ieder geval beter van kwaliteit. Volgens mij heb ik genoeg zuurstof in mijn bloed; nu alleen nog even het bewijs leveren…

Onderstaand een Youtube filmpje over OSAS. Verklaart veel! (bron: gezondheidsplein.nl)

osas

2 reacties

    • Wim van Beijnen op 11 jun 2018 om 10:21
    • Reageer

    Behoorlijk heftig, hopelijk is je gevoel goed en ben je daarvan verlost. Je hebt er veel voor gedaan, succes.

  1. Heftig, het lijkt mij ook een constant gevecht met zo’n vreselijk masker. Ik duim voor je dat de uitslag inderdaad zo is dat je ervan verlost bent.
    Sterkte Rob.

Wat vind je van dit verhaal? Leuk om te weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: