Air powerrrr!

2 min.
airpower

Men neme… Iedere willekeurige mens van mannelijke kunnen, of van vrouwelijke kunnen met mannelijke interesses (en nu komt er ongetwijfeld commentaar…). Zet ze neer op een Nederlands militair vliegveld, en haal er zoveel mogelijk herriemakend, kerosineverbrandend, vliegend en/of stationair tentoongesteld materiaal bij. Giet het in een spectaculair “warzone” sausje: succes verzekerd, iedereen blij. Want met een opkomst van 95.000 zielen op dag 1 van 2 is dat geen sinecure te noemen; de lange files gedurende de hele ochtend in de wijde omgeving van het kleine Brabantse plaatsje Volkel gaven al een voorproefje van het aantal belangstellenden.

Ik ben één van die enthousiastelingen, niet alleen door mijn lange carrière binnen de Koninklijke Luchtmacht, maar gewoon omdat techniek en wapens mij altijd al hebben weten te boeien. Helaas was ik vandaag niet in staat om deze, voor het eerst sinds 3 jaar georganiseerde eerste Luchtmachtdag bij te wonen vanwege mijn maandelijkse infuus, maar dat mag de pret niet drukken. Want morgen, op dag twee zal ik hoofdzakelijk te vinden zijn in de “Ontmoetingstent Postactieven & Veteranen KLu / KNVOL” (Sector 3, nummer 6). Als veteraan wil je hierbij zijn, wil je deze redelijk unieke kans om oude contacten nieuw leven in te blazen niet mislopen. Dit soort dagen zijn altijd een soort mini-reünie, gezellig en zinvol. Dat er daarnaast ook nog een leuke luchtshow wordt gegeven, dat is mooi meegenomen.

Die luchtshow heb ik gelukkig in een livestream kunnen volgen. Uitstekende beeld- en geluidskwaliteit, niet alleen imposante optredens van vakmensen die één zijn met hun materiaal; ook de mensen zelf stroomden tot de tanden gewapend uit diverse helikopters, al dan niet aan een touwtje. Anderen werden uit vliegtuigen gegooid om vervolgens stuk voor stuk aan de parachute een perfecte landing te maken, waarna het te gebruiken wapentuig met de benodigde voertuigen ook nog werd gedropt. Daarna vlogen de bommen letterlijk in het rond, in fraai opgezette schijnaanvallen “gedropt” door onze eigen F16’s en nieuwste telg, de F35. Ook dat is Airpower, ook dat is een stuk van mijn historie. Om vervolgens weer te worden afgelost door de nodige luchtacrobatiek met de meest uiteenlopende toestellen. Morgen ga ik (weer) meemaken hoe dat ook weer aanvoelt als je er ongeveer met je neus bovenop zit. Vanuit onze VIP-tent met terras aan de baan mag dat geen probleem zijn.

Oude tijden herleven, een déjà vue met nieuwe mensen en ander, splinternieuw of stokoud materiaal. Natuurlijk ga ik daar waar ik met de rolstoel kan komen ook even langs de static show; ik weet zeker dat ik veel bekende gezichten ga zien, en de namen weer op de juiste plaats kan zetten in mijn geheugen. Ik kijk er naar uit, ik heb er heel veel zin in. Als dan ook het weer een beetje meespeelt, net als vandaag, dan kan mijn Luchtmachtdag 2019 niet meer stuk!

1 reactie

    • Theetje62 op 15 jun 2019 om 10:34
    • Reageer

    Fijn om te zien dat dit je goeddoet, oude bekenden weer terug te zien. Ik hoop dat het vandaag ook zo goed zal gaan.
    Veel plezier, Rob.

Wat vind je van dit verhaal? Leuk om te weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: