Blauw bloed

2 min.

hybrid logoIets meer dan 24 uur geleden is een lang gekoesterde droom van me in vervulling gegaan. Gisteren hebben mijn vrouw en ik ons nieuwe vervoersmiddel bij de dealer opgehaald: een splinternieuwe hybride auto van het, met de hybride technologie groot geworden merk Japanse innovatieve merk Toyota. Een prachtig staaltje van op de toekomst voorbereide en ecologisch verantwoorde autotechniek, samengepakt in hun nieuwste model: de C-HR Hybrid Bi-tone Premium, in de uiterst mooie kleurencombinatie Hydro blue metallic met een Cosmic black metallic dak. Een ‘koninklijke’ uitstraling dus!

C-HR staat voor Coupé – High Rider, een kruising tussen een SUV en hatchback. Voorzien van de uiterst betrouwbare, zuinige en half elektrische aandrijflijn uit de (sorry mensen, foeilelijke) Prius. Deze auto was de voorvader van alle hybriden, maar ook de grondlegger van de “Power Regeneration Engine”. Een hybride met zowel een benzine- als een elektrische motor, maar zonder de noodzaak deze aan het stopcontact te hangen om bij te laden. Dit stukje verfijnde techniek maakt het mogelijk om de aandrijfaccu op te laden door de energie die vrijkomt zodra je de auto afremt (gas loslaten of remmen) om te zetten in laadstroom.

Gratis rijden dus? Nou nee, maar wel erg goedkoop! Terwijl de aanschafprijs eigenlijk best wel meevalt, vooral als je er meer dan 10% vanaf kunt kletsen. Hij is maar ietsje duurder in wegenbelasting en verzekering dan onze vorige (Suzuki Vitara), maar het brandstof verbruik is bijna de helft minder! Niet alleen beter voor de portemonnee, maar zeker ook voor het milieu… Win-win situatie dus. Je kunt er zelfs een flink aantal kilometers volledig elektrisch, dus geruisloos en zonder enige uitstoot meet rijden.

Wij zijn er zeer blij mee; hier hopen we de komende jaren mee vooruit te kunnen. De auto heeft een hoge instap en zitpositie, een flinke kofferbak waar mijn rolstoel met gemak inpast, en alle mogelijke elektronische snufjes en hulpmiddeltjes aan boord die mijn leven heel wat aangenamer laten verlopen tijdens mijn vele autoritten naar alle uithoeken van het land. Van filerijden via automatisch tussen de lijntjes sturen tot aan automatisch in- en uitparkeren; dat ding kan echt alles. Hoe fijn kan het toch zijn om zoiets te mogen besturen…

Zelfs het met enige millimeters inkorten van mijn linker duim kan de pret niet drukken. Tijdens het uitoefenen van mijn dagelijkse hobby (koken) was ik een ui aan het snijden met een scherp groentemes. Het allerlaatste stukje ui schoot van de plank, en ik wilde dat weer pakken maar vergat even het mes in mijn rechterhand. Die vergeetachtigheid… Een bekend, berucht en vervloekt bijproduct van sarcoïdose zoals je in vele blogs, niet alleen van mijn hand maar ook van medepatiënten kunt lezen.

Gelukkig viel het mee. Een plakje van 10x6mm en 2mm dik van het topje van mijn linker duim bleek te zijn verdwenen. Flink pleisterwerk dus, en maar hopen dat ik er niet al te veel last van ga krijgen. Het bloedde in ieder geval goed, dus de rommel zal er wel uit zijn.

20180425 161017

1 reactie

  1. Super, fijn dat je nu een goede, zuinige auto hebt.
    Ui snijden en jezelf daarbij mishandelen is niks nieuws. Ik sta er om bekend dat zodra ik een mes pak ik mezelf ga verwonden. Zelfs op onze trouwdag (trouwjurk had ik al aan) wil ik voor een vriend van manlief een broodje snijden met lekker scherp broodmes. Het bloed gutste uit de vingers en iedereen in paniek vanwege de trouwjurk. Die is schoongebleven trouwens.

Wat vind je van dit verhaal? Leuk om te weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: