Cool!

3 min.
Cool!

Cool! Niet zomaar een woordje, maar een verrijking van ons woongenot, en heel hard nodig. Want het wordt ieder jaar weer warmer over langere tijd, en ons huis is dusdanig gebouwd dat de zonnewarme precies in onze slaapkamer accumuleert. Tot nu toe hebben we constant geïmproviseerd met mobiele koelapparatuur, maar dat waren we goed zat!


Tijd voor andere, betere en meer permanente maatregelen. Jarenlang hebben we het er over gehad, maar nu dan toch de knoop doorgehakt en het vakantiegeld geïnvesteerd in: een vaste split airconditioner aan de achtergevel, met de hoofduitstroom in de slaapkamer. Vanaf nu dus een aangenaam koel, droog en/of warm (net wat je wilt) klimaat in huis, want dit apparaat heeft voldoende capaciteit om het hele huis van een klimaatregeling te voorzien. Voor ons allebei is dit beter; mijn toch al overgevoelige zenuwbanen zullen een constant klimaat wel kunnen waarderen, vooral tijdens de nachtelijke uren in de hete zomers.

Maar om zoiets geïnstalleerd te krijgen in deze tijd van Coronamaatregelen, vakanties en wereldwijde halfgeleidertekorten kost nogal wat moeite! Of ze zijn niet te krijgen, of er is geen bedrijf dat tijd of zin heeft de installatie te verzorgen. Want het is nogal een klus merkte ik vandaag, en het moet door een STEK-erkend (wettelijk verplichte normering) installateur worden uitgevoerd vanwege het op Freon-32 gebaseerde koelmiddel. Geen klusje voor beun de haas dus.

Hoe makkelijk is dan het gegeven dat je in de nauwste kennissen- en vriendenkringen iemand hebt die in de koelwereld, en dusdanig dicht bij het vuur zit dat zowel de levering als installatie op de snelst mogelijke manier geregeld kon worden. Plus nog iemand die me tijdelijk kon voorzien van flinke houten platen om een vloertje op het veranda-dak te kunnen leggen, zodat de installateur er niet doorheen kon zakken, en makkelijker en vooral veiliger zijn werk doen. Connecties blijken eens temeer veel belangrijker dan een zak met geld en een grote bek!

Vandaag was het dan zover: twee vakmannen wisten binnen 4 uur een stapel met dozen, kabels en buizen om te toveren tot een gelikt aangelegde klimaatregeling, inclusief het boren van een gat van 70mm door binnen-, spouw- en buitenmuur. Ik moet er niet eens aan denken om zelf zoiets te doen; ik kreeg er helemaal de kriebels van toen ik het uiteinde van de diamantboor aan de buitenkant zag verschijnen. Ieder zijn vak zullen we maar zeggen.

Na de boel te hebben afgevuld, getest, gecontroleerd op lekken en opgeruimd zag ik een mooi stukje vakwerk. Na een korte uitleg hoe het werkt (heel kort, want bijna alles gaat automatisch met dat apparaat) was ik direct enthousiast. Stel de gewenste temperatuur in, en leg de afstandsbediening maar weer weg. Na een paar minuten voelde je de koude lucht via de trap naar beneden stromen de warme huiskamer in. Geweldig om dit aan het werk te zien; het gaat allemaal precies zoals we het ons hadden voorgesteld. Hier gaan we nog een hoop plezier van hebben, want ook de energierekening blijft binnen de perken met een A++ classificatie.

We kijken uit naar betere nachtrust onder heerlijk koele omstandigheden. Geen gezeul meer met een mobiele airco (die het overigens best aardig doet), het naar buiten voeren van de afvoerslang en het afdichten van de kier tussen raam en kozijn waar de slang naar buiten hangt. En natuurlijk, iedere keer alles weer losmaken als het raam dicht moest. Gemak dient de mens, en deze duurzame investering zetten we bij het lijstje veranda, rolluiken, uitbouw schuur en tuin. Hoe cool is dat!

De bucketlist wordt van lieverlee steeds korter, en zo moet het ook. De tweede AstraZeneca vaccinatie zit er inmiddels ook eindelijk in; nu de auto nog… Wordt vervolgd!

Wat vind je van dit verhaal? Leuk om te weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: