Donkere wolken

3 min.
Donkere wolken

Donkere wolken. Geen regen, geen onweer. Wolken van rook en stof; de diepzwarte schaduw van de duistere ziel van Vladimir Putin strekt zich uit over de Oekraïne en de Baltische Staten. Daar zal het niet bij blijven; ook de rest van Europa, nee, de rest van de BESCHAAFDE wereld wordt hierdoor getroffen.


Het is donderdag 24 februari 2022. Niet Rusland, maar haar nietsontziende dictator Vladimir Putin heeft vriend en vijand verrast met een grootscheepse, achterbakse aanval op het soevereine Oekraïne. Een staat die hij nooit heeft erkend; een staat die hij als afvallige USSR-satelliet weer wenst in te lijven. Het is immers de graanschuur van Europa, waart ook nog eens belangrijke brandstofpijpleidingen doorheen lopen. Het ultieme pressiemiddel dus.

Europa wordt daarmee afgesneden van een aantal elementaire voorzieningen, zoals olie, gas en voedsel, en geconfronteerd met iets dat deze eeuw niet meer is voorgekomen: oorlog aan de grenzen van ons grondgebied. Wat begon met het erkennen van 2 zelf uitgeroepen “volksrepublieken” (staatsrechtelijk volledig onmogelijk overigens) draaide uit op een full scale attack op de Westerse democratie. Een actie die binnen een paar uur al honderden slachtoffers heeft gemaakt, en daar zal het niet bij blijven.

Mijn militair hart huilt, nee, schreeuwt het uit. De eeuwige tegenstander in het Koude Oorlog tijdperk heeft zich ontpopt tot een onmenselijke moordmachine. Wat wij destijds allemaal hebben moeten doen om de ‘oude’ grenzen te bewaken en rustig te houden is nu niet eens meer mogelijk. Oekraïne is geen lid van de NAVO, en kan op die manier niet worden verdedigd noch beschermd. Het land staat er alleen voor, en dat doet PIJN.

Wie gaat die doorgeslagen IDIOOT stoppen? Wie kan deze desastreuze oorlogshandelingen doen omkeren? Ik heb werkelijk geen idee. Niet de NAVO, niet Europa, en zeker niet de USA na alle retoriek aangehoord te hebben vandaag. Mooie, scherpe veroordelingen, maar het zijn slechts woorden. Woorden die niet door het ondoordringbaar pantser van die Russische malloot heen kunnen dringen. Maar wat dan? De wereldwijd aangekondigde sancties tegen Rusland (Met name gericht tegen Putin en zijn oligarchische vazallen) helpen de Oekraïense bevolking niet tegen wat zich nu afspeelt daar.

We balanceren op een heel dun lijntje naar een uitzichtloze oorlog (hoewel het Kremlin dat woord niet in de mond wenst te nemen), die de hele wereld op de rand van de afgrond zal duwen, en wellicht er overheen. Al dat wapentuig, de gehersenspoelde (en/of gechanteerde) Russische troepen en niet te vergeten die beruchte koffer met codes in de handen van een volledig doorgeslagen GEK, dat doet me denken aan The sum of all fears, Red Dawn, The Day After en Apocalipse Now bij elkaar, vermenigvuldigd met twee.

Die donkere wolken voorspellen niet veel goeds. Ik sta stil bij alle ellende en gruwelen die de Oekraïense bevolking, hun familie en vrienden in andere landen, en ja, ook bij de Russische troepen, die vaak onvrijwillig deze idiote golven van dood en verderf ter meerdere eer en glorie van die tiran moeten ondergaan. Ik heb er geen enkel goed gevoel over, en kan alleen maar hopen dat men snel tot inkeer komt.

Wat vind je van dit verhaal? Leuk om te weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: