Eigen bijdrage WMO? Kijk dan uit!

4 min.

Eigen bijdrage WMO? Kijk dan uit! (zie ook aanvulling helemaal onderaan)

logo cak

Als je, zoals ik niet of nauwelijks in staat bent je zelfstandig voort te bewegen heb je af en toe wat hulp nodig. Zo ook in en om het huis, daar ben je toch het meest in dit soort situaties. Om het leven wat makkelijker te maken zijn er voorzieningen vanuit de gemeentelijke middelen (WMO = Wet Maatschappelijke Ondersteuning).

Er zijn allerlei zaken die geregeld kunnen worden, meestal zonder grote problemen. Als de indicatie duidelijk is wordt er hulp geboden, hulp waarvoor je wel word geacht een eigen bijdrage te leveren (naar draagkracht, maar daarover later meer).

De procedure is eigenlijk eenvoudig: De meeste gemeenten in Nederland zijn via internet bereikbaar voor vragen over en/of aanvragen voor WMO-voorzieningen. Een medewerker van het WMO-loket neemt daarna contact op, maakt (meestal) een afspraak voor een “keukentafelgesprek”; hiervoor komt een WMO-consulent thuis op bezoek om de behoefte in kaart te brengen en eventueel direct aan te vragen. Deze consulent rekent dan ook voor wat de te verwachten eigen bijdrage aan de voorziening gaat worden, zodat je niet voor verrassingen achteraf komt te staan. Helaas, jammer dan, maar daar gaat het op dit moment dus FOUT!

De vaststelling van de maximale eigen bijdrage wordt uitgevoerd door het CAK (Centraal Administratiekantoor van het Rijk), en wordt volgens een bepaalde formule berekend op basis van het belastbaar inkomen van 2 jaar eerder. Op zich zou dit geen probleem moeten zijn; immers als de inkomenssituatie sinds die tijd drastisch veranderd is kun je dat gewoon aangeven om een nieuwe berekening te laten maken.

Gemeenten rekenen allemaal met andere waarden als het gaat om afschrijving van de voorzieningen, zodra dit materiële zaken betreft (woningaanpassingen, zoals beugels, trapliften e.d.). Deze afschrijving neemt het CAK dan mee in de berekening van de periodieke eigen bijdrage (=1x per 4 weken). Helaas heeft het CAK begin dit jaar de regels aangepast, en verzuimd de gemeenten daarvan op de hoogte te stellen.

Het resultaat hiervan komt KEIHARD terecht op je eigen bordje: de berekening wordt sinds 1 januari 2016 enkel en alleen gebaseerd op draagkracht, zonder de afschrijving mee te nemen. En daarvan was mijn WMO-consulent dus NIET op de hoogte… Hieronder een rekenvoorbeeld van een fictieve traplift, in bruikleen beschikbaar gesteld vanuit de WMO (bruikleen – je betaalt de eigen bijdrage zolang je de voorziening gebruikt, of tot de volledige voorziening is betaald vanuit de eigen bijdrage).

Voorbeeld (alle bedragen zijn afgerond): De traplift wordt geleverd, geplaatst en de komende 7 jaar (afschrijftermijn) onderhouden voor € 4.500,-. Je hebt een gezamenlijke huishouding, en een belastbaar inkomen van € 60.000,- in 2014 en geen eigen vermogen in Box 3. Je woont in gemeente Arnhem. De berekende eigen bijdrage van het CAK wordt dan € 395,-. Je betaalt dan de gehele traplift in 12 periodes terug. DUS 11x € 395,- + 1x € 155,- PER 4 WEKEN ACHTER ELKAAR!

De WMO-consulent had echter een heel andere berekening; we gaan weer uit van dezelfde gegevens als hierboven, maar dan met meeberekening van een afschrijftermijn van 7 jaar. Dan komt het periodebedrag uit op MAXIMAAL € 54,-! Komt nog bij dat de gemeente zelf ook nog iets te vertellen heeft, namelijk dat de eigen bijdrage wordt uitgesmeerd over maximaal 130 periodes. Dan komt de te betalen eigen bijdrage in dit specifieke geval uit op € 35,- per periode… Even een heel ander bedrag!

Kijk dus heel goed uit als je dit jaar nog een WMO voorziening nodig hebt of hebt gekregen, en krijg niet, zoals ik, de rekening achteraf gepresenteerd. Uiteraard ga ik niet akkoord met de eigen bijdrage (die van mij was nog veel hoger berekend), en heb een bezwaarschrift ingediend. Ik zal je de details besparen wat het antwoord van het CAK was, maar echt serieus gaan ze niet met je om in dit soort gevallen. Daarop heb ik ook de Nationale Ombudsman ingeschakeld; zij hadden al DUIZENDEN klachten hieromtrent ontvangen… Vervolgens heb ik de betreffende WMO-consulent gesproken; hij wist te vertellen dat zij pas een paar weken geleden op de hoogte zijn gebracht door het CAK van de wijzigingen in de regels. Daarom heeft hij mij onbewust verkeerd geïnformeerd, anders had ik direct geweigerd. Hij heeft in ieder geval beloofd de afdeling kwaliteit (juridische zaken) van de gemeente in te schakelen, want dit kan volgens hem echt niet. Afwachten dus…

Zoals we als sarcoïdose patiënt langzamerhand wel gewend zijn moet je ook hier VOOR JEZELF VECHTEN, anders krijg je helemaal niets gedaan en ben je ineens heel veel geld kwijt. Let dus goed op, en wijs de WMO-consulent hierop! Bij twijfel: laat hem/haar contact opnemen met het CAK. Dat kun je zelf ook (voor wat het waard is) op het gratis nummer 0800-1925.

Nabrander 18-07-2016: Vechten helpt! Mijn WMO-consulent gesproken, en met hem een voor alle partijen acceptabel periodebedrag kunnen afspreken. Kennelijk kan de gemeente de CAK-beschikking achteraf wijzigen… Weer wat wijzer geworden. Het is overigens niet voor alle voorzieningen van toepassing, maar een traplift valt wel onder deze gewijzigde regeltjes. Dus: gewoon doorgaan met vechten, blijf redelijk en realistisch dan kun je kennelijk wel bereiken wat nodig is!

Wat vind je van dit verhaal? Leuk om te weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: