Extra zonnekracht

3 min.
Extra zonnekracht

Extra zonnekracht. Dat had ik nu net nodig. De zomers worden langer, warmer en energierijker. En dat betekent meer “gratis” stroom, minder fossiele brandstof verbruiken en dus onder de streep geld overhouden. Wie wil dat nu niet?


We hadden sinds 2015 al 6 zonnepanelen op de westkant van het dak liggen. En jawel, die hebben flink hun best gedaan; 8,49 MWh hebben ze al voor ons opgewekt gedurende die bijna 7 jaren. Sinds vandaag liggen er ook 8 met een hogere capaciteit op de oostkant van het dak om volop van de ochtendzon te kunnen profiteren; naar alle verwachtingen kunnen deze jongens ruim 3 MWh PER JAAR gaan opbrengen. Het totaal komt dan op zo’n 4,5 MWh per jaar, dat is dus driekwart van onze volledige elektriciteitsbehoefte…

Tot nu toe was het vanwege de hogere bomen aan de overkant van de straat niet erg rendabel om daar panelen neer te leggen, maar sinds die verdwenen zijn (op één na) om plaats te maken voor nieuwe woningen (gelukkig zonder verdieping!) staat er niets meer tussen die oneindige energiebron en ons dak. Extra zonnekracht, en helemaal gratis (nou ja, minus de kosten voor de investering natuurlijk).

Via de gemeente kwam er een geweldige aanbieding op ons pad; gemeenschappelijke inkoop door 13 aangrenzende gemeenten in onze regio zorgde voor een idioot mooie prijs. Met vakkundige installatie, en naar keuze in 15 jaar af te betalen tegen een belachelijk lage rente. Maar gewoon ineens betalen kan natuurlijk ook. En, niet te vergeten, inclusief garantie en onderhoud voor een luttele € 5,21 per paneel per jaar over de gehele afschrijf termijn.

Tenslotte nóg een extraatje: de BTW op de installatie kan grotendeels worden teruggevorderd… Maar dat heeft de keerzijde dat je éénmalig als ondernemer bij de Belastingdienst wordt ingeschreven. Wat dat op de langere termijn gaat inhouden weet ik nog niet exact. Maar dat zoek ik nog wel uit.

Zowel de panelen als de omvormer zijn op de allernieuwste stand van zaken. Voor de kenners: parallel geschakeld met optimizers, zodat ieder paneel onafhankelijk van de andere panelen optimaal kan presteren. Dus als er een wolkje gedeeltelijk voor de zon schuift (of er gaat een dikke duif op zitten) blijven die panelen die wel in de volle zon liggen maximaal stroom genereren. En da’s best lekker!

Vooral fijn om de auto mee te kunnen opladen voor een schijntje (eigenlijk was dat wel een beetje de dwingende factor). Ik heb al ruim 2 maanden geen benzine meer getankt (terwijl ik wel de nodige kilometers heb gemaakt); alleen maar op elektra gereden. 1383 kilometer (en 354kWh) voor € 62,19, puur op basis van de kostprijs voor netstroom, dus nog zonder rekening te houden met de zelf opgewekte stroom die rechtstreeks via de wallbox de auto inliep… Wat een genot!

Al die kilowatts zeggen natuurlijk niet zoveel; wat telt is de prijs. En laten we eerlijk zijn: de leverings- en vaste kosten, en ook het netbeheer moet je sowieso betalen. Die heb ik er al afgetrokken (anders zou het € 83,84 zijn). Als je dat dan weer afzet tegen de huidige brandstofprijzen… Met ook weer een bijkomstig voordeel dat ik maar de halve wegenbelasting betaal. Poeh hé, ik moet er niet aan denken wat ik kwijt zou zijn!

Gemiddeld rijd ik nu dus rond voor minder dan € 0,04 per kilometer aan stroom, en heb zoals gezegd dit jaar nog geen druppel benzine gebruikt. Die benzine die nu ongeveer € 2,00 per liter kost; als ik dát ga omrekenen zou mijn auto dus theoretisch 1:40 moeten rijden om ook aan die 4 cent per kilometer te komen. Lijkt me toch heel sterk met een auto van 1.700 kilo schoon aan de haak op allseasonbanden…

Laat de lente maar vast komen! Ik ben er nu klaar voor… En onze portemonnee ook!

Wat vind je van dit verhaal? Leuk om te weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: