Getriggerd

3 min.

Een ander soort trigger

trigger finger1

Sarcoïdose is op zich al een drama. Niemand weet hoe het ontstaat; alles in die richting berust op vermoedens en niet op feiten. Wetenschappelijk gezien is het nog steeds een niet ontrafeld raadsel, dus ook het komen tot een gedegen oplossing en genezing is nog ver weg. De zoektocht naar oorzaken gaat alle kanten op: van erfelijkheid (genetisch) tot en met het werken met bepaalde stoffen of het verblijven hierin. Dat noemt men “triggers” (een mechanisme dat een proces in gang zet), die ervoor kunnen zorgen dat de sarcoïdose zich manifesteert.

Deze triggers, daar wil ik het nu even niet over hebben; er bestaan immers ook nog andere zaken die deze naam dragen. Sinds kort ben ik namelijk “gezegend” met een “trigger finger” aan mijn rechter hand, en een “trigger thumb” aan de linker hand. Nou ja, gezegend… Een pijnlijke peesschede ontsteking die er voor zorgt dat ik die vinger niet meer kan strekken, en als ik hem buig dat die vinger volledig gebogen blijft “vastzitten”. Bij de duim is het precies andersom: die blijft “vastzitten” als ik hem helemaal strek. In beide gevallen is het een pijnlijke bedoeling zodra er druk op komt te staan.

Plastische chirurgie

Oplossingen zijn er wel, uiteenlopend van een spalk om de betreffende lastpost tot en met het chirurgisch verwijderen van de beknelling in de peesschede. De tussenoplossing, een injectie met corticosteroïden (zoiets als Prednisolon etc.) viel eigenlijk direct al af gezien de medicatie die ik nu al gebruik. In mijn situatie kan het averechts gaan werken en de zaak alleen maar verergeren, tot en met het (jawel, daar is-ie weer) triggeren van de sarcoïdose. Dit gaat me dan weer jaren terugwerpen, en dat risico gaan we echt niet nemen. De spalk valt ook af; de vinger is al te ver heen om het op deze manier te kunnen oplossen en de duim is niet te doen met zo’n spalk.

Blijft optie 3 dus over: een chirurgische ingreep. Daar hoefde ik niet zo lang over na te denken, want dit is ook niets waard zo. Mijn fijne motoriek is al ver te zoeken, en dan ook nog worden beperkt in het functioneren van de handen zelf is een nummer te ver. Dan maar het tijdelijke ongemak van een kleine ingreep, en de (hopelijk) beperkte impact daarvan. Ja, het is een ingreep, en ja, er wordt lokale anesthesie toegepast (plaatselijke verdoving). Maar gezien de beperkte gevolgen van lokale handelingen die ik de afgelopen jaren al heb moeten ondergaan accepteer ik de risico’s en ga ik ervoor.

Op 22 mei is het zover. Dan wordt eerst de middelvinger aan mijn rechterhand (de dominante) behandeld, waarna een intensief ergotherapeutisch traject zal volgen om de genezing zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zes weken daarna volgt de linker duim, met wederom een paar weken ergotherapie. In beide gevallen blijven de hechtingen twee weken zitten, als ze er al niet voordien uitvallen doordat de sarcoïdose plaatselijk voor ontstekingen gaat zorgen.

Het houdt kennelijk echt niet meer op. Ik voel me al niet zo fit momenteel, de algehele achteruitgang is nog niet tot stilstand gekomen. En dan komt dit er ook nog eens bij… Erg vervelend, kostbaar en vooral lastig. We gaan het zien; ik hoop dat het deze keer eens meezit en de hele procedure gladjes gaat verlopen. Ik heb er echt geen zin meer in om weken, nee maandenlang te lopen rommelen met dit soort akkefietjes, ik heb wel iets beters te doen. Alsof ik nog niet genoeg te verteren heb (gehad).

Lekker hoor!

trigger finger2

2 reacties

  1. Wat vervelend weer Rob, je treft het ook iedere keer vol. Er wordt weer een behoorlijke aanval gedaan op je veerkracht. Ik hoop dat de oparaties het gewenste resultaat hebben en dat ze weer zo goed mogelijk kunt gebruiken. Sterkte!

  2. O bah Rob, het zit je inderdaad niet mee de laatste tijd. Hopelijk zijn je handen na de operatie weer snel bruikbaar. Ik duim voor je

Wat vind je van dit verhaal? Leuk om te weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: