Installatieprocedure

3 min.

001 Taalkeuze voor setup 300x158Een half jaartje geleden maakte ik mijn eerste bestuursvergadering als aspirant bestuurslid mee voor mijn patiëntenvereniging de Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland, A.K.A. Sarcoidose.nl. Dit op aandringen van de toenmalig, en inmiddels helaas niet meer in ons midden zijnde vrijwilligers coördinator. Deze vond dat ik meer in mijn mars had dan alleen het coördineren van het websitebeheer, het redactiewerk en nog wat andere zaken waar ik mij mee bezighield voor de vereniging.

Op dat moment was er echter geen bestuursfunctie in beeld waar ik 1:1 in zou passen gezien mijn achtergrond en bewezen capaciteiten, dus daar werd een oplossing voor gezocht én gevonden. De kern van mijn toekomstige functie werd toegespitst op de deelgebieden ICT en Communicatie; een breed en voor mij vertrouwd terrein, dat ik vol enthousiasme en vertrouwen ging verkennen en voorbereiden op de toekomst van de vereniging.

Inmiddels zijn we dus bijna zes maanden verder; een behoorlijke achtbaan van ups en downs in de voorbereiding naar de dag van aantreden. In die periode zijn bergen beklommen, dalen beslecht en is er ontzettend hard gewerkt door alle zeven bestuursleden (vijf leden en twee aspiranten) om de best mogelijke samenstelling en werkwijze helder te krijgen en te activeren. Daarnaast moest er ook nog een organisatie worden bestuurd, dus hadden we allemaal onze handen en hoofden vol.

Voor mij betekende dit het maandelijks bijwonen van de bestuursvergaderingen en het uitvoeren van de daarin afgesproken taken, naast het toch al redelijk uitgebreide pakket aan zaken die ik zonder deze extra belasting al onder handen had. Maar de grootste hap werk lag toch in het opbouwen en uitvoeren van het interne privacybeleid, wat op 25 mei toch gereed zou moeten zijn conform de Algemene verordening Gegevensbescherming (AvG), de Nederlandse interpretatie van de Europese privacywetgeving, de General Data Protection Regulation (GDPR).

And yes, we did it! Op 7 april was ik eigenlijk al zover gereed, dat ik tijdens een eerste ICT informatiebijeenkomst ongeveer de helft van ons vrijwilligerskorps op de hoogte mocht brengen van de stand van zaken, en hen tekst en uitleg kon geven over het gebruik van de beschikbare ICT tools en technieken. Gezien de zonder uitzondering positieve reacties en feedback kan ik naar mijn (bescheiden) mening wel stellen dat ik geslaagd ben voor mijn toelatingsexamen :)… Met deze best wel aardige stap lopen wij behoorlijk voor op de meeste organisaties in Nederland; niet alleen op patiëntenverenigingen, maar eigenlijk op alles!

Het werk is echter nog lang niet klaar. Sterker nog, het begint nu pas echt, want vandaag was de dag dat tijdens de Algemene Ledenvergadering mijn aspirant lidmaatschap over zou moeten gaan naar een volwaardige, door de leden aangenomen vaste positie in het verenigingsbestuur voor de komende twee jaar. Waar ik een half jaar geleden nog over twijfelde werd vanmorgen unaniem bekrachtigd: ik mag me vanaf nu bestuurslid ICT & Communicatie noemen.

Dit verandert echter helemaal niets aan mij als persoon of mijn manier van werken. Ik krijg er alleen maar iets bij, want ik ben zoals ik ben, en dat zal gewoon zo blijven. Ik kan nu echter wel met mijn collega bestuursleden meedenken en -werken om het beleid te optimaliseren, en sturing te geven aan de ideeën die we in het voordeel van de vereniging zouden kunnen omzetten in acties. Wat ook erg prettig is: ik kan nu op het hoogst mogelijk niveau communiceren met onze dienstverleners, wat de flexibiliteit weer ten goede komt. Ik heb nu immers een eigen verantwoordelijkheid, en hoef niet voor ieder dingetje vooraf te overleggen. En dat is wel zo efficiënt.

Mijn installatieprocedure verliep dus eigenlijk vlekkeloos, en werd afgesloten met de overhandiging van een prachtige bos bloemen aan mijn vrouw door de eveneens nieuw gekozen voorzitter. Gezien onze gezamenlijke inwerkperiode, waarin we in staat zijn gebleken een aantal hobbels glad te kunnen strijken om zo een werkbaar pad naar de toekomst te creëren heb ik alle vertrouwen in dat we met deze club weer heel wat stappen voorwaarts kunnen maken.

Even een clicheetje: Ik dank iedereen voor het vertrouwen dat in mij wordt gesteld. Ik meen dit echter wel; niet ik, maar de mensen om mij heen binnen de vereniging maken wie ik ben en wat ik kan doen. Zelf kan ik alleen maar mij uiterste best doen om dat te uit te voeren wat ik heb toegezegd, en zolang mijn conditie het toelaat zal ik mijzelf hier 100% voor inzetten.

20180602 12182320180602 201030

6 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Zonder twijfel zal je hier 200% van jezelf geven! Een dikke proficiat en blijf toch waken over je eigen balans. 😉

  • Wim van Beijnen op 3 jun 2018 om 13:11
  • Reageer

  Rob, moet natuurlijk zijn gefeliciteerd en veel succes.

  1. Dank je. Ik hoop dat ik het kan volhouden, maar ik kan het allicht proberen…

  • Wim van Beijnen op 3 jun 2018 om 13:10
  • Reageer

  Gefelicitted

  1. 😂

 2. Gefeliciteerd Rob en veel plezier in deze functie.

Wat vind je van dit verhaal? Leuk om te weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: