Kluizenaars

3 min.
Kluizenaars

100 jaar terug in de tijd. Zo voelt het aan als je noodgedwongen al bijna 2 weken hoofdzakelijk de binnenmuren van je eigen huis moet bekijken, en alleen af en toe even mag luchten.

Het onwaarschijnlijke is gebeurd. Geen Hollywoodproductie, geen drama, geen hersenspinsel van Quinten Tarantino of George Lucas. Een keiharde realiteit die de hele wereld op zijn kop zet, en de mensheid zwaar op de proef stelt.

Alles draait op dit moment om het Coronavirus, dat een pandemie heeft ontketend en op het moment van schrijven in 135 van de 195 landen huishoudt. Niets en niemand wordt ontzien; papieren grenzen vervagen, terwijl fysieke landsgrenzen keihard worden dichtgegooid. Gemeenschappen drijven uiteen, afspraken vervallen. Het begin van het einde van alles wat we gewend waren, het begin van een nieuwe wereldorde waarin niet meer per se het recht van de sterkte geldt. Want dit is geen gewoon griepje!

Vooral voor de zwakkeren in de samenleving, waartoe wij (mijn vrouw en ik) helaas ook behoren is dit een rampscenario, dat bijna 2 weken geleden begon met onze vrijwillige thuisisolatie. Nog voordat er in Nederland sprake was van besmettingen en sterfgevallen als gevolg van dit virus, laat staan centrale maatregelen voelden wij aan dat we onszelf alvast moesten gaan beschermen.

Toen was nog totaal niet te overzien wat er echt aan de hand was, behalve alle dramatische berichten uit verre landen als China, Iran en plotseling ook Italië. Het begon dichterbij te komen; voorspellen dat ook wij de klos gingen worden was niet zo heel moeilijk meer. Alleen in hoeverre, dat was de hamvraag.

Nou, inmiddels zijn we beland in een regelrechte oorlogssituatie. Inclusief hamstergedrag, verregaande maatregelen vanuit de overheid, en een enorm beroep op eenieders verantwoordelijkheidsgevoel. Want er vallen doden en gewonden. Niet door wapengeweld, maar door een onzichtbaar wapen, een sluipmoordenaar waar nog niets tegen bestand is. Het doet me enigszins denken aan iets waarvoor we destijds goed werden opgeleid: biologische oorlogsvoering. Ik krijg er de bibbers van!

Daarop doorgaand ben ik blij dat wij als militair goed zijn voorbereid op dergelijke situaties. Wat toen gold blijkt nog steeds te kloppen. Ik weet zeker dat iedereen die als militair is opgeleid nu weet wat hem of haar te doen staat. Vooral niet in paniek raken; vertrouw op je ervaring. Maar ook anderen te hulp schieten die niet weten wat ze moeten en/of kunnen doen in deze situatie. Ik denk dat het belangrijkste is dat wij rust moeten uitstralen, een voorbeeld moeten zijn omdat wij nu eenmaal weten hoe je hiermee omgaat. Wat niet wil zeggen dat je niet bezorgd of zelfs bang mag zijn!

Iedereen telt mee. Iedereen is nodig, want het gaat ons allemaal aan en we hebben allemaal wel iets in onze bagage wat van pas kan komen. Dit gaat nog maanden duren, en de gevolgen komen we misschien niet meer helemaal te boven. Maar nietsdoen is geen optie. Ik heb mijn hulp via de diverse media al aangeboden; fysiek kan ik niet zo heel veel, maar gezond verstand, ervaring en ICT-expertise kan ik bieden. Gewoon van huis uit, dus afgesloten van de rest van de wereld als een kluizenaar.

Laten we het samen ondergaan. Wees verstandig, en laat je niet leiden door angst of de enorme hoeveelheid berichten die via de sociale media worden verspreid. Want het meeste daarvan is onzin, het zijn veelal meningen en speculaties van allerlei mensen die echt geen idee hebben waar ze het over hebben. Ik volg de officiële berichtgeving vanuit de overheid, het RIVM en mijn behandelteams. Maar bovenal volg ik mijn gezond verstand. Dus als je daar gebruik van wilt maken weet je me te vinden.

2 reacties

 1. Wij zijn hier in huis erg nuchter. Ook wij kijken niet meer naar de media, de één zegt dit, de ander zegt dat. Wat je er van moet geloven is vaak erg onduidelijk.
  Wij vertrouwen op ons gezond verstand, zorgen voor een familielid die niet voor zichzelf kan zorgen en beschermen haar tegen de onrustige en paniek geluiden die overal vandaan komen. Gelukkig gebruikt ook zij haar gezond verstand en laat zich niet gek maken.

  • André de Vries op 17 mrt 2020 om 10:54
  • Reageer

  Zoals je al aangeeft, gezond verstand en kijk volgens mij niet te veel op de sociale media, er zijn echt niet 17 miljoen virus experts in NL en degenen die er zijn vertrouw ze. Persoonlijk jaren lang contact gehad met diverse RIVM medewerkers met betrekking tot Steriliseren & Steriliteit en heb het volste vertrouwen in de medewerkers daar.

  En ook zij hebben partners kinderen en overige familie die er door getroffen kunnen worden, ben er van overtuigd dat zij hun uiterste best doen om het onder controle te houden

  Veel sterkte met de quarantaine voor jullie

  Groet, André

Wat vind je van dit verhaal? Leuk om te weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: