Kwetsbaar of toch niet? – Update 12-04-21

4 min.
Kwetsbaar of toch niet?

Kwetsbaar of toch niet? Het lijkt me een terechte vraag nu het hele Corona-vaccinatieschema één grote warboel is geworden. Ik vraag het op mijn eigen manier aan de enige instantie die dat kan weten: het RIVM.


Niemand snapt het nog. Op 6 januari van dit jaar werd de eerste vaccinatie tegen COVID-19 geplaatst in de arm van Sanna Elkadiri, waarmee de vaccinatiecampagne van start zou gaan. Geweldige plannen, tijdlijnen, dashboards, schema’s, en noem maar op werden als een salvo uit een automatisch wapen op ons afgevuurd.

Helaas bleken veel van die kreten losse flodders, want het kwam maar niet van de grond. Ondanks alle beloftes van het RIVM, de GGD’s en ja, ook onze eigen “Clowntje Clusterfuck” (onze minister van VWS Hugo de Jonge) dat ze het aan zouden kunnen. Niets was minder waar. Waar steevast de fabrikanten/leveranciers de schuld kregen, bleek steeds vaker het onbenullige inkoopbeleid en het wanbeleid binnen de organisatie van onze eigen regering de boosdoener te zijn.

Maar wat me nog het meeste steekt: het hele voorgaande jaar werd steeds maar weer door onze oh zo “betrouwbare” regering beweerd dat de zwaksten in onze samenleving het eerst zouden worden gevaccineerd, en dus beter beschermd. Wederom een blamage, want de chaos rondom het verlenen van voorrang aan bepaalde groepen en personen is dusdanig groot dat NIEMAND meer weet wie nu wanneer kan worden geprikt.

Wij behoren ook tot twee verschillende, als kwetsbaar aangeduide groepen. De een puur op leeftijd, de ander vanwege een immuunsysteem dat niet werkt. En jawel, je raadt het vast al: geen van beiden inmiddels een uitnodiging ontvangen, laat staan voorzien van een vaccinatie.

Mijn behandelend artsen snappen er helemaal niets van, en zijn zelfs laaiend dat zij als beroepsgroep geen enkele invloed kunnen uitoefenen om hun eigen patiënten verder te helpen in dit traject. Zij krijgen het niet meer uitgelegd en staan machteloos tegenover de macht van de farmacie en theoretici in Den Haag.

Ik probeer het maar op een andere manier. Gisteren heb ik een mail naar het RIVM gestuurd met de volgende inhoud:

Beste RIVM,
Ik wacht, net als vele anderen met een chronische, levensbedreigende neurologische aandoening op bericht wanneer ik gevaccineerd kan worden tegen COVID-19 met een mRNA vaccin.
Mijn behandelteam in het expertisecentrum begrijpt niet waarom mensen zoals ik, die al op het randje leven niet onmiddellijk worden gevaccineerd.

Ik doe een dringend beroep op uw verstand en expertise om mij, samen met de vele duizenden andere personen met een niet-aangeboren, neurologische aandoening die tevens het immuunsysteem heeft aangetast met spoed te laten oproepen.

Met vriendelijke groet,
R. van Jaarsveld.
Medisch contact: dr. ******** (longarts), ILD Expertisecentrum St Antoniusziekenhuis te Nieuwegein, en dr. ******* (neuroloog), Expertisecentrum Neurologie A-UMC, locatie AMC te Amsterdam.

***** Namen weggelaten vanwege privacy overwegingen

Ik ben benieuwd of het wat gaat opleveren. Verwachtingen heb ik nauwelijks; hooguit een standaard antwoord met een verwijzing naar de inmiddels bekende websites van RIVM en Overheid. We zien wel…


UPDATE 05-04-2021: Het antwoord liet niet lang op zich wachten. Guess what? Inderdaad, zo’n standaard automatisch berichtje… Ik zal eens uitzoeken waar ik dit verder nog kan posten. Nu zie je pas echt hoe het Nederlands zorgsysteem FAALT!

Beste meneer/mevrouw,

Hartelijk dank voor uw bericht. Dit is een automatische reactie, omdat we op dit moment heel veel vragen over het nieuwe coronavirus ontvangen. Het lukt ons helaas niet om vragen persoonlijk te beantwoorden.
Veel antwoorden vindt u in de verschillende dossiers op de website van het RIVM.

Staat uw vraag niet op de website van het RIVM?

Heeft u een vraag over uw gezondheid? Neemt u dan telefonisch contact op met uw huisarts.

Heeft u een algemene vraag over het coronavirus of COVID-19, de ziekte die het virus veroorzaakt? Neemt u dan contact op met het landelijke informatienummer van Rijksoverheid: 0800 – 1351 of bekijk deze website van de Rijksoverheid.

Heeft u een vraag over de coronatest of wilt u een afspraak maken, bel dan met 0800-1202 of bekijk deze website van de Rijksoverheid. Voor vragen over het testen of de uitslag neemt u contact op met uw lokale GGD.

Heeft u een algemene vraag over de vaccinatie tegen het coronavirus? Bekijk deze webpagina van de Rijksoverheid

Heeft u een medische vraag over de vaccinatie tegen het coronavirus, bel dan met 088-7674080.

En BEDANKT!

UPDATE 09-04-2021: Mijn vrouw heeft inmiddels wel een oproep gehad; volgende week 1e vaccinatie met BioNTech/Pfizer (Comirnaty). Hoe bizar kan het lopen; ik wacht nog steeds op uitsluitsel. Straks is zij wel beschermd, en ik nog steeds niet.

UPDATE 12-04-2021: Het behandelteam in Nieuwegein heeft me voorzien van hun laatste kennisname vanuit het RIVM:.

Bedankt voor uw bericht.


Wij hebben bij het RIVM navraag gedaan over onze patiëntencategorie. Het volgende is afgesproken:

U valt in de medisch risico groep en wordt daarom door uw huisarts opgeroepen voor vaccinatie. Vanwege uw medicatie is er geen voorkeur voor vaccin/merk. Wanneer u normaliter opgeroepen wordt voor de griepprik bij uw huisarts wordt u vanzelf opgeroepen voor een corona vaccin wanneer uw leeftijdsgroep aan de beurt is.
Wanneer u normaal niet opgeroepen wordt voor de griepprik is het goed om dit contact op te nemen met de assistente van uw huisarts.
De planning van het vaccin is wel van belang; u kan deze het beste 2 weken voor en 2 weken na een infliximab infuus plannen.

Ik hoop uw vragen hiermee beantwoordt te hebben.

That’s it dus. Wachten tot mijn leeftijdsgroep aan de beurt is, en dan naar de huisarts in plaats van het ziekenhuis. Dat is weer een ander verhaal…. Afwachten maar weer.

Wat vind je van dit verhaal? Leuk om te weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: