Lijkbleek – Endgame

3 min.
Lijkbleek - Endgame

Lijkbleek -Endgame. Het klinkt misschien negatief, maar het tegendeel is waar!
Na het drama dat zich op 19 december voltrok, en de stressvolle dagen daarna kwamen de kerstdagen in zicht.
Gelukkig zijn die, op dit moment voor ons nietszeggende dagen weer achter de rug…


Wat kan een week toch een verschil maken tussen doodsangst en vertrouwen dat het goed komt! Na die ellende van net voor de kerstdagen van dit rampenjaar kwam plotseling het herstel. Het omhoog krabbelen vanuit de diepste put, die ook nog eens geen bodem leek te hebben. Dag na dag, uur na uur knapte ze op. Kleur op de wangen, babbels, grapjes, maar ook downtime met tranen van verdriet, onmacht en toch nog angst. Maar ze was er weer!

Inmiddels hebben we die akelige dagen achter de rug. Het vervolg op de vorige aflevering is er een vol positiviteit, geloof, hoop, liefde en vooral vertrouwen. Bij ons allebei. Die 12 dagen waren voor mij niet echt te beschrijven; de helft ging op de automatische piloot voorbij. De andere helft heb ik volop genoten van een herboren vrouw: monter, meestal vrolijk met een melancholieke ondertoon, maar toch: aan het herstellen!

Alle seinen stonden op groen vanaf het moment dat ze aangaf “Ik wil LEVEN!“. En dat betaalde zich uit in het mooiste begin van een nieuw te beginnen jaar: ik heb haar terug. Terug uit het (fantastische, het mag wel eens worden gezegd) Elkerliek ziekenhuis, terug op de plek waar deze voor allebei bijzonder traumatische en levens veranderende gebeurtenis zich heeft voltrokken. Het ging zoals ik al aan zag komen: ze kwam binnen met toch wel wat lood in de schoenen. Liep rechtstreeks door naar haar stoel (ja, DIE stoel), ging zitten en brak…

Het kwam allemaal terug voor zover ze nog wist wat er gebeurd was. Maar sterk als ze is wist ze dat ze MOEST. Die zure appel moest worden weggewerkt; voor haarzelf, voor mij. Na een paar minuten was ze er overheen. Niet het trauma, maar wel het gevoel om in die stoel te zitten. Hetzelfde ritueel op het toilet, waar ze de tweede keer onderuit ging. Maar dit keer kennelijk zonder de tranen(ik was daar niet bij, maar heb dit van horen zeggen). Inmiddels was haar hoog-laagbed al geïnstalleerd; gereed voor een periode van gescheiden slapen totdat ze in staat zou zijn naar boven te gaan. Ik slaap boven in ons eigen, vertrouwde bed, en zij in de woonkamer in dat mooie, maar vooral uiterst functionele bed.

Nu, na de eerste 24 uur thuis gaat het goed. Er is al zoveel geregeld inmiddels: De thuiszorg die ze zolang als nodig is dagelijks krijgt, de trombosedienst die haar medicatie bewaakt en zo nodig bijstelt, en niet geheel onbelangrijk: de traplift is ingemeten en besteld. Ik had al 5 jaar een traplift, maar die was niet geschikt voor haar. Ik zal je besparen wat ik allemaal heb “aangezet” om e.e.a. geregeld te krijgen; ik heb een hoop credits ingezet binnen mijn netwerk. Maar uiteindelijk gaat het gebeuren; op 3 februari komt de nieuwe lift.

Zodra dat geregeld is kan ze weer naar boven, in haar eigen bed, en belangrijker nog: douchen! Een bed beneden is zo geregeld, maar een badkamer verplaatsen gaat net iets lastiger. Dat wordt dus goed 4 weken aanklooien, waarbij de thuiszorg een grote rol gaat spelen. De rest regelen we samen, dus ik heb nog een pittige periode tegoed. Maar dat maakt helemaal niets uit; zij heeft hetzelfde voor mij gedaan toen dat nodig was.

Het is gedaan. Endgame, maar niet meer lijkbleek. Thuis, positief en op weg naar een hopelijk volledig herstel. Wij hebben er allebei vertrouwen in, maar beseffen ons ook dat ze heel veel geluk heeft gehad en er nog lang niet is. Gezien de omstandigheden kan 2022 echter niet beter beginnen voor ons.
Wij wensen jullie allemaal het allerbeste in het nieuwe jaar, en hopen dat dit soort ellende iedereen bespaard blijft. Maak er iets moois van, hou van elkaar, en LEEF! Want voor je het weet is het echt voorbij.

Haar tijdelijke herstelplek...
Lijkbleek - Endgame

3 reacties

  1. Wat een goed nieuws na al de ellende dan zo weer thuis en helemaal op weg naar het volledig herstel. Beterschap een goed en voorspoedig herstel. Een hele fijne jaarwisseling en een heel goed positief maar vooral gezond 2022 voor jullie beide.

    • Marianne op 31 dec 2021 om 18:14
    • Reageer

    O wat fijn!!!! Dat is zeker een heel gelukkig nieuwjaar!!!!

  2. Heerlijk nieuws! Zo gelukkig voor jullie. Nu verder aansterken en genieten!

Wat vind je van dit verhaal? Leuk om te weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: