Nieuw jaar?

4 min.
nieuw jaar nieuwe kansen

Een nieuw jaar is zojuist begonnen. Tenminste, dat zeggen de kalender, agenda’s en talloze media uitingen tegen mij. Ieder moment van de dag word ik dus geconfronteerd met het feit dat we weer ouder zijn geworden…

Memory lane

Met het verstrijken van de tijd vervagen ook sommige herinneringen. Maar een aantal andere zijn permanent in mijn hersenen verankerd. Ik werd vandaag getriggerd door de datum op de kalender: 11-01. Precies 29 jaar geleden alweer trokken wij richting het Midden-Oosten om ervoor te zorgen dat onze NAVO-grenzen niet zouden worden geschonden tijdens de 2e Golfoorlog. Een onuitwisbaar deel van mijn leven!

Maar ook andere zaken spelen hier een rol: 40 jaar geleden volgde ik met mijn maten (waarmee ik met een aantal nog steeds contact heb) de opleiding tot Onderofficier Grondoperatiën, laten we zeggen de Infanteristen van de Koninklijke Luchtmacht. Dat dit zou uitgroeien tot een beroepscarrière van totaal 23 jaar had ik toen nog niet kunnen vermoeden.

2020 is ook het jaar dat ik mijn 30-jarige huwelijksdag mag vieren met mijn lief, mijn onmisbare maatje, steun en toeverlaat. Haar tegenkomen was het beste dat mij heeft kunnen overkomen wat mij betreft. Alle respect dat ze het zo lang met zoiets als mijn persoon heeft kunnen uithouden.

Lustrum

Helaas is niet alles positief. Dit jaar vier ik met enige weemoed het eerste lustrum van het afscheid van mijn maatschappelijk geaccepteerde, productieve en aan diezelfde maatschappij bijdragende professionele leven. 5 jaar geleden sloeg het noodlot toe; een periode die ons redelijk gesettelde leventje voorgoed zou veranderen. Afijn, het verhaal kennen jullie; inmiddels ben ik de fase van het opkrabbelen voorbij en ben voor de vierde keer opnieuw begonnen ons leven weer op te bouwen. Maar dan op een heel andere manier.

Uitdagingen

Gelukkig bezit ik over voldoende veerkracht en motivatie om ook deze keer weer sterker terug te komen van iets wat een ongelijke strijd leek te zijn. De uitdagingen waren, zijn en blijven enorm, maar hoe meer weerstand ik tegenkom, hoe harder ik daar tegen vecht. En met succes! De kracht van een ‘positive mind‘, genoeg doorzettingsvermogen en een onbreekbare geest blijkt een prima formule te zijn om ook de grootste hobbels te kunnen gladstrijken, ook al is dat vaak ‘against all odds‘.

Opnieuw beginnen. Daar heb ik vorig jaar al de bodem voor gelegd door niet meer bewust bezig te willen zijn met mijn fysieke conditie. Ik heb de focus verlegd naar de mentale kant, waardoor het veel makkelijker bleek te zijn mijn beperkingen om te zetten naar mogelijkheden. Alleen het kader waarbinnen ik me kan bewegen is wat aan de krappe kant, maar het is prima te doen. Ik heb over het algemeen tijd te kort, en dat is volgens mij een goed teken. Ja ik weet het, ik doe teveel vrijwilligerswerk. Maar laat dat nu precies zijn wat ik leuk vind, en wat mij in ieder geval mijn gevoel van eigenwaarde teruggeeft. Ik voel me weer nuttig, ik voel me weer gewild en gewaardeerd om wat ik doe, en niet wat ik ben.

En wat nu?

Het verloop van mijn eigen tijdslijn heb ik natuurlijk niet helemaal zelf in de hand. Er is op dit moment weer van alles gaande in de wereld; een heel continent staat in brand (dit raakt mij ook persoonlijk; mijn zus woont daar met haar gezin en veel familie), er dreigt weer een nieuwe Midden-Oostencrisis aan te komen vanwege de hele situatie rondom Iran / USA / Irak (er zijn zelfs mensen dit dit zien als het begin van de 3e wereldoorlog). En de politieke situatie in ons eigen land is natuurlijk ook wel een dingetje, waardoor de sfeer en stemming om ons heen steeds grimmiger worden. Tel daarbij op de steeds meer afnemende verdraagzaamheid onderling, het toenemend egoïsme en de almaar groeiende kloof tussen de elite en de gewone burger dan is dat in zijn geheel een verontrustende situatie.

Laat ik me maar gewoon concentreren op het heden en de nabije toekomst, voor zover ik het wel kan overzien en beïnvloeden. Mijn kandidatuur voor een functie in het dagelijks bestuur van de BNMO Noord-Brabant wordt binnenkort ongetwijfeld door de Algemene Ledenvergadering bekrachtigd. Ondanks dat ik al driekwart jaar het werk doe mag ik me dan pas Penningmeester noemen, dus zonder ‘aspirant’ ervoor en ‘ad interim’ er achter. Het werk voor de Stichting Huurdersbelang Gemert-Bakel loopt ook door (binnenkort komt onder meer de jaarlijkse huurverhoging weer op het programma) en ook mijn job als Webmaster bij de Vereniging Vredesmissie Veteranen Koninklijke Luchtmacht vereist de nodige aandacht. Maar ook privé heb ik genoeg omhanden: ik maak en beheer een aantal websites voor vrienden en goede bekenden, mijn lijf heeft regelmatig onderhoud nodig (waaronder uiteraard de onmisbare infusen, de nodige gebitszaken en het aanmeten van een nieuwe enkel/voetorthese waardoor ik mobiel blijf) en ik moet ook mijn rust nemen. Vooral dat laatste schiet er nogal eens bij in…

Ik wens jullie allemaal een goed jaar, en als we elkaar volgend kalenderjaar weer spreken onder dezelfde omstandigheden hebben de doemdenkers het in ieder geval weer verkeerd gezien. Aangezien jullie ook allemaal een jaartje mogen bijschrijven volgens de kalender feliciteer ik je maar alvast van harte met je verjaardag, jubileum, trouwdag, geboorte, etc etc. Ik laat de condoleances dan maar even zitten…

3 reacties

  • André de Vries op 12 jan 2020 om 11:47
  • Reageer

  Voor beiden een mooi en gelukkig 2020 en heel mooi dat je, je concentreert op de toekomst en je huwelijks jubileum.

  • Thea Lubbers op 12 jan 2020 om 07:44
  • Reageer

  De herinneringen zullen blijven, altijd. Ze zullen je altijd bijblijven, zowel de mooie als ook de minder mooie. Ik zie dat jij de mindere loslaat en doorgaat met de mooie. Ik wens jullie een fijn, gezond jaar toe en alvast gefeliciteerd met jullie huwelijksjubileum.

  • Wim van Beijnen op 12 jan 2020 om 01:05
  • Reageer

  Rob, voor jullie beide ook een gelukkig en een zo gezond mogelijk 2020, fijn dat jullie samen ook fijn jubileum te vieren op naar de veertig jaar samen.

Wat vind je van dit verhaal? Leuk om te weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: