Nucleaire dreiging?

3 min.

nucleair

Vandaag was het weer tijd voor de eerste sessie van mijn halfjaarlijkse APK in het St Antonius ziekenhuis in Nieuwegein. Dit is noodzakelijk om het verloop van mijn Inflectra behandeling in beeld te kunnen brengen; het moet wel helpen, anders wordt er heel veel geld weggegooid. Er staat een hele serie onderzoeken, testen en gesprekken op het programma, waarvan de PET/HRCT-scan het eerste punt op de agenda is.

Pffff…. Nog nooit had ik het zo zwaar na een PET/HRCT-scan, nog nooit voelde ik me zo uitgeblust als vandaag. Kan zijn dat de korte nacht en vroege dag ermee te maken had (05:45 opgestaan; 06:40 vertrokken, want je weet maar nooit op die N279 en aansluitend de A2). Vandaag was de zesde keer dat ik deze scan heb ondergaan in de afgelopen jaren, dus ik heb nogal wat vergelijkingsmateriaal. Even in het kort het proces:

  • De scan is gebaseerd op het opzoeken van glucose ophopingen in het lichaam d.m.v. het inspuiten van een (heel licht en onschadelijk) nucleair geladen mengseltje in de bloedbaan. Dit goedje wordt een uur voor de scan via een injectie toegediend, en bindt zich aan de glucosemoleculen in het lichaam. Ontstekingsweefsel heeft meer energie nodig dan omliggend, gezond weefsel en bevat daarvoor meer glucose. De nucleaire straling wordt door de scanner opgepikt en als zwarte vlekken zichtbaar gemaakt; op die plekken zitten naar alle waarschijnlijkheid afwijkingen in het weefsel.
  • Om de scan zo zuiver mogelijk te laten verlopen moet je zo’n 30 uur voor de injectie stoppen met het innemen van koolhydraten (deze worden omgezet in suikers, glucose dus). Je krijgt voor deze periode een streng koolhydraatvrij dieet, wat inhoudt dat je eigenlijk alleen maar kaas, eieren en onbewerkt vlees / vis mag eten, en ook alleen koffie/thee/water en koolhydraatvrije frisdranken mag drinken.
  • Je moet ook heel veel water drinken om je bloed zoveel mogelijk te zuiveren, evenals je nieren, lever, blaas en darmen. Alles wat er niet inzit kan ook geen valse metingen opleveren.
  • Tijdens het nucleaire deel van de scan (de PET) lig je ongeveer 30 minuten in dat apparaat; meestal wordt aansluitend een HRCT-scan gemaakt in dezelfde positie om een 3D-beeld te kunnen genereren. Hierbij wordt eigenlijk altijd contrastvloeistof via een infuusje ingebracht, wat een onplezierig branderig gevoel in je bovenlijf veroorzaakt.
  • Na de procedure moet je de dag verder veel drinken om zowel de restanten va de nucleaire stof als de contrastvloeistof uit je lijf te spoelen. Een aantal dagen daarna kan je de uitslag tegemoetzien; ik krijg dit meestal telefonisch van mijn behandelteam mee (als ik het zelf al niet eerder in mijn eigen elektronisch patiëntendossier heb gezien).

Tot zover de theorie. Maar in de praktijk kan het dus ook een keertje tegen zitten; deze keer reageerde mijn lijf behoorlijk heftig op de contrastvloeistof (tenminste, dat denk ik). Tijdens de HRCT-scan werd het middel toegediend, en deze keer voelde ik het door mijn aderen schieten. Alsof ik gloeiende olie geïnjecteerd kreeg; mijn hele bovenlijf stond in de fik. Dit duurde gelukkig niet al te lang, maar nadat de scan gereed was, en ik op mocht staan ging ik bijna van m’n stokje. Helemaal stuk, duizelig en zo slap als een vaatdoek!

Aansluitend als een haas naar het restaurant om voor het eerst in bijna 48 uur weer eens normaal te eten. Daar knapt een mens van op zal ik je vertellen! Na een poosje rustig weer naar huis getuft, zonder problemen maar wel met meer moeite dan anders. De extreme vermoeid- en slapheid verliet me vandaag helemaal niet meer; sterker nog, mijn hele bovenlichaam jeukte als een gek. Dat is gelukkig over, maar de moeheid blijft.

Ik denk dat ik, na een behoorlijke nachtrust morgen wel opgeknapt ben. En dan ook van de vervelende bijverschijnselen (en nucleaire dreiging) verlost ben, zodat ik in ieder geval de komende tijd van het mooie voorjaarsweer kan gaan genieten. Binnenkort volgt de rest van het onderzoek circus; tot die tijd zal ik moeten afwachten of het allemaal beter dan wel slechter is geworden. En niet te vergeten over twee weken mijn volgende Inflectakuurtje op te halen, want ja, dat gaat voorlopig nog wel even door ben ik bang…

5100 fullimage Foto PET CT

1 reactie

  1. Klinkt heftig. Een keer zelf een PET-scan gehad en dat vind ik genoeg. Jij wordt er helaas een expert in.
    Sterkte Rob en vandaag lekker rusten en genieten van het mooie weer.

Wat vind je van dit verhaal? Leuk om te weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: