Onwerkelijk

3 min.
melding kaart 2020 03 19 nl

Onwerkelijk. De hele wereld in de greep van een pandemie. Iedereen op het scherp van de snede; de mens sterft. En ik? Ik leef nog. Juist ik. Snap er niets van…

Die kleine, bruine plekken op de kaart hierboven. Dat is de plek die ik ’thuis’ mag noemen, dat is de plaats waar ik LEEF. En waar tevens het epicenter van de verspreiding van het Coronavirus in Nederland ligt. Om ons heen vallen de mensen bijna letterlijk om, en ik? Ik zit in Nieuwegein in de bekende paarse stoel mijn maandelijks infuus te verwerken. Alsof er niets aan de hand is.

Hoe onwerkelijk is het om ‘gewoon’ op mijn vaste stekkie in het St Antonius ziekenhuis in Nieuwegein te zitten en mijn maandelijkse routine doorloop. Om mij heen zie ik niets anders dan anders; de sfeer is goed, de vaste club verplegers en verzorgers is paraat. Zo ook mijn medelijders, die zorgen voor de nodige grappen en grollen alsof er verder niets aan de hand is. Maar toch… De gesprekken komen toch steeds weer terug op dat afschuwelijke virus. En de fatale effecten daarvan. En dan zie je ineens toch andere dingen om je heen. Afgesloten afdelingen, verplegend personeel door de gangen in beschermende kleding. Het restaurant dicht, geen gezelligheid in de gangen. En controles bij de toegangsdeuren…

Mijn vrouw en ik hebben (nog) nergens last van. Terwijl wij beiden tot de risicogroepen behoren van 70+ en/of zwak/geen immuunsysteem. Maar daarvoor zitten we nu al twee en een halve week binnen. Alleen de deur uit voor de hoogstnoodzakelijke boodschappen, waarbij ik dapper in de auto blijf zitten tot zij de boodschappen de winkel uit zeult. Een keer per week wel te verstaan, want we moeten het risico zoveel mogelijk beperken. Zonder te hamsteren natuurlijk, want dat is echt, echt nergens voor nodig. De levensbehoeften blijven gewoon beschikbaar, dus geen reden tot paniek.

Ondertussen wordt er gelachen. Spontaan, zonder dwang. Want dat is een manier om de spanning een beetje te laten wegglijden, een beetje lucht te geven aan de emoties. Het is makkelijk om te relativeren nu, wat is belangrijk en wat niet? We moeten doen waar we goed in zijn: improviseren, en vooral aan de volgende stap denken. “Stay safe, take care!” is wat je hoort. En dat betekent gewoon niets anders dan anders: let op jezelf, maar zeker ook op de mensen om je heen. Want je merkt heel goed dat het zomaar afgelopen kan zijn.

Dat besef is bij ons al heel lang aanwezig. Want hoe vaak heb ik niet aan de rand gestaan? Hoeveel momenten zijn er geweest dat het voorbij had kunnen zijn? Al heel veel. Daarom is het zo onwerkelijk dat juist ik tot nu toe verschoond ben gebleven van dit virus, tegen alle kansberekeningen in. Want zonder immuunsysteem ben je immers een open deur! Ik knijp hem best wel een beetje, maar aan de andere kant gebruik ik gewoon common sense. Ik was mijn handen ja, maar dat deed ik al. Alleen wat vaker nu. We blijven binnen, maar ook dat deden we al aardig veel. Wat nog meer?

Eigenlijk doen we dus niet heel veel anders dan normaal. Even geen vergaderingen meer, geen bijeenkomsten en happenings. Geen kaartavondje, en geen bezoek. Tja, als dat alles is wat we moeten missen om dit te kunnen overleven teken ik daarvoor. Het is zo simpel om je aan de regels te houden, dat het me alleen maar moeilijker lijkt je er NIET aan te houden. Wij doen ons best. Ik hoop dat jullie het hoofd koel houden, en met ons deze crisis doorstaan. Want het gevolg ervan zal nog jaren doordruppelen, net als het besef hoe kwetsbaar de mens eigenlijk is (geworden). Geniet van het leven, en wees lief voor elkaar.

Be safe, take care!

2 reacties

  • Annemiek op 20 mrt 2020 om 13:15
  • Reageer

  Het zal uiteindelijk weer goed komen lieve vriend, daar moeten we in blijven geloven! Treesie doet dat tenminste wel!

  • Marianne op 20 mrt 2020 om 12:51
  • Reageer

  Als het zo doorgaat zijn het alleen de chronisch zieken en de ouderen die dit virus overleven. Want wij weten hoe kwetsbaar we zijn en blijven dus thuis….
  Sterkte Rob, ook voor je vrouw.
  Blijf gezond

Wat vind je van dit verhaal? Leuk om te weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: