Overruled

3 min.

Medicijnwissel home

Overruled. Dat zal mijn zorgverzekeraar ongetwijfeld denken zodra ze de eerste aangepaste declaratie van mijn apotheek binnenkrijgen. Zou ik ook doen als het allemaal anders loopt dan gepland…

In den beginne… Kon ik vaak niet in slaap komen vanwege de zenuw- en spierpijn. Veroorzaakt door – jawel, daar is-ie weer – de neurosarcoïdose. Ik had destijds een bijzonder sceptische neuroloog, die mij al bij voorbaat wist te vertellen, zonder ook maar een pagina van mijn dossier te hebben gelezen dat het GEEN neurosarcoïdose kon zijn (zie blog https://vonjot.nl/en-toen-had-ik-het-wel-of-niet-deel-4/ voor het uitgebreide verhaal). Ach weet je, zijn reputatie was mij al vooruit gesneld, dus ik was gewaarschuwd en had mij goed voorbereid.

Na heel veel vijven en zessen moest hij toch zijn ongelijk toegeven (als je bijna niet meer kunt lopen, slapen laat staan functioneren is er toch echt wel iets aan de hand), en schreef mij (wederom na veel aandringen) iets voor tegen de zenuwpijn. Een middeltje met zo’n gele sticker op de verpakking, je weet wel, dat je vertelt dat je niet mag rijden en zo. Prima, dan alleen voor de nacht, en dat was okay. En jawel, het werkte redelijk. Eén kleine capsule van 75mg met de naam Lyrica®… En na een aantal gewenningsnachten sliep ik weer wat beter.

Totdat… De zorgverzekeraar vond dat het allemaal te duur werd en ik een vervangend middel moest gaan gebruiken. Dat een factor 20 goedkoper was, met dezelfde werkzame stof. Klonk goed, maar helaas… Na wekenlang proberen leek het middel niet echt iets te doen. Pas na verdubbeling van de dosis werkte het een beetje, waardoor ik 1 nacht in slaap kwam, en 2 nachten niet. En het ging van kwaad tot erger. Zo heb ik wekenlang naast die 2 capsules ook nog eens 1000mg Paracetamol geslikt om maar een beetje te kunnen slapen. Puur slecht, maar je moet iets!

We schrijven nu alweer 3 jaar later, met evenzoveel verschillende merken van dit (goedkopere) middel voorgeschreven te hebben gekregen in de loop van de tijd. En het zit tussen de oren of niet: bij iedere merkwisseling leek het minder te doen, nog even los van de diverse bijwerkingen zoals uitslag en hoofdpijnen. NO MORE! Ik was het een paar maanden geleden echt zat. Er moest iets gaan veranderen aan die voortdurende bezuinigingsdrang van de zorgverzekeraars, die het liefst op de stoel van de specialist zouden gaan zitten om zodoende alles zelf te kunnen bepalen.

Gelukkig heb ik een bijzonder gedreven, vakkundige en enorm meelevende specialist. Ik heb het probleem aan hem voorgelegd, waarna hij onmiddellijk aangaf mij weer te willen voorzien van een recept voor de vertrouwde Lyrica® capsules, waarmee hij middels een artsverklaring de zorgverzekeraar overruled. Puur om te kijken of dit verbetering zou brengen en wellicht weer tot een verlaging van de verdubbelde dosering kon leiden. Daarnaast gaat hij ook overleggen met mijn neuroloog in Amsterdam om te kijken of er wellicht nog iets anders kan worden gedaan (hoewel ik eigenlijk liever niet meer de onderzoeksmolen in wil; dat hebben we eigenlijk allemaal gehad). Maar aan de opiaten wil ik ook niet, dat is voor mij een grens die ik niet over wil. Eenmaal daar aangeland is er geen weg meer terug namelijk.

We gaan zien wat het brengt. Volgende week zal de eerste proef gaan starten, waardoor mijn gemiddelde slaapduur en -kwaliteit hopelijk wat omhoog gaat, en ik wat eerder naar bed kan en dus ook op een enigszins normale tijd weer kan opstaan. Want verhalen schrijven op deze tijden kan niet gezond zijn; helaas is dat nog steeds de realiteit waarin ik moet leven. Het is weer bijna half 4 in de ochtend; deze hondenwacht is gelukkig alweer half voorbij. Nog een uurtje of zo. Goodnight.

2 reacties

 1. Wat een gedoe met die verzekeringen, ze nemen overal invloed op zonder te kijken wat het met de patiënt doet. Het moet allemaal goedkoper en de premie steeds hoger. Veel sterkte met de onderzoeken hopelijk komt er wat verbetering door.

  • Thea Lubbers op 14 sep 2020 om 09:22
  • Reageer

  Vreselijk die regels van goedkoper en dergelijke. Ze kijken nooit naar degene die het nodig heeft, ze kijken alleen naar de kosten.
  Fijn dat je een arts hebt die het tóch voor elkaar krijgt voor je.
  Sterkte en als het goed werkt: slaap lekker.

Wat vind je van dit verhaal? Leuk om te weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: