Sarco in het nieuws

4 min.

Britta op bezoek

rtlnieuws logo 300x203Het is half een op een koude zaterdagmiddag. Telefoon: een nummer uit Hilversum. Blijk ik de hoofdredactie van het RTL nieuws aan de telefoon te hebben. Zij zijn bezig met een reportage over de beschikbaarheid en het gebruik van medicijnen, en de gevolgen van het alsmaar toenemend medicijntekort. Het gaat dan vooral over de reguliere middelen, zoals de pil, pijnstillers en andere geneesmiddelen in de eerste en tweede lijn.

Vraag ik dus waarom ze mij belt, want ik ben daar eigenlijk niet zo mee bezig, ondanks dat ik best wel weet wat er speelt zo links en rechts in het farmaceutisch wereldje. Nou, ze zijn gaan zoeken op internet, kwamen op de website van Sarcoidose.nl uit en hebben contact opgenomen met de vrijwilligerscoördinator. Die heeft ze naar mij verwezen; waarom weet ik eigenlijk niet precies. Maar na de directe vraag of ik iets weet over het onderwerp, en of ik wellicht eigen ervaringen heb kon ik alleen maar enthousiast worden. Want ja, ik heb daar best wel iets over te melden.

Gaande het gesprek (eigenlijk een telefonisch interview) werd ook zij enthousiast. Ze gaf aan dat ik het erg goed kon vertellen, en of ik wellicht zou willen meewerken aan een interview voor de camera van RTL Nieuws t.b.v. de uitzending van vanavond. De reporter was op dat moment ergens in het zuiden in de buurt van de Belgische grens bij een medicijngroothandel, en mijn inbreng zou die reportage compleet maken. Nou, ik heb dit al vaker gedaan (inclusief een aantal voorlichtingsfilms), dus natuurlijk wil ik dat doen. De reporter zou in de loop van de middag langskomen, dus direct geregeld dat ik zou worden gebeld wanneer ik ze kon verwachten.

Half drie. Twee onbekende (en reclameloze) personenauto’s stoppen voor de deur; er wordt een enorme camera uitgeladen door een boom van een kerel, en vervolgens komt uit de andere auto niemand minder dan RTL verslaggeefster Britta Sanders. Een geweldig spontane, leuke meid, maar ook erg professioneel. Na een vrij lange introductie (de camera moest worden geïnstalleerd, belichting en geluid etc.) begon dan het diepte-interview. Directe vragen, zakelijk en daarna ook persoonlijk. Hoe het me is vergaan, hoe het nu is en wat de toekomst zal brengen. Maar vooral: hoe zit het met je medicijngebruik?

Nou, dat is natuurlijk wel een story. Daar hebben we het lang over gehad; inclusief het tonen van de “medicijnlade” met bijbehorende uitleg. Voor de camera werden natuurlijk de nodige shots gemaakt in maximale zoom, overzicht en meer trucjes. Uiteindelijk heeft het hele verhaal bijna anderhalf uur geduurd; erg leuk en gaaf om te doen. Wat mij steeds opviel was de echte interesse die Britta toonde. Ze wilde van alles weten om maar vooral een goed beeld te krijgen van wie ik ben en wat er allemaal speelt. Ik heb haar ook nog iets kunnen leren: Hoe spreek je “Sar-co-i-do-se” nu goed uit?

Na het overhandigen van twee pennen en mijn visitekaartje van de vereniging kon ze flink gaan oefenen op de uitspraak. Aangezien de uitzending van zes uur al gevaarlijk dichtbij kwam had ik geen idee hoe ze dit wilden gaan monteren. Het antwoord was simpel: in de auto. Alles zo’n beetje handsfree, en alleen het hoogstnoodzakelijke op de laptop gewoon langs de weg.

Zes uur. Het nieuws op RTL4 begint. Al direct na het eerste onderwerp werd de reportage uitgezonden; eerst de groothandelaar, toen ik. Echt mooi weggezet, prima gemonteerd. Ik heb sarcoïdose volop onder de aandacht kunnen brengen, en ook nog kunnen benoemen hoe zwaar de vermoeidheid is om mee te dealen. Ik vond het echt te gek om aan mee te werken; er werd ook serieus aandacht aan besteed en flink geïnvesteerd in de naamsbekendheid. Want welk gezond mens kan die naam nu in een keer goed uitspreken? Sar-co-i-do-se…. Britta inmiddels wel! De enige, en altijd weer opdoemende fout maakte zij echter ook: het is geen auto-immuun ziekte! Ik heb haar dat wel uitgelegd, maar ik begrijp ook dat een leek daar niet zoveel mee kan.

Half acht. En weer kamerbreed op de tv; deze keer een nog uitgebreidere versie. Wat een prachtige kans om de publiciteit te benutten die me gewoon is komen aanwaaien. Ik hoop echt dat iedereen nu een beetje meer begrip heeft voor ons als (chronisch) patiënt, en dat geldt niet alleen voor sarcoïdose. Ik ben in mijn nopjes, ik heb een heel grote doelgroep in één klap kunnen bereiken, dankzij RTL. Ik mag me nu dus voor heel even scharen onder de gemeenschap van Bekende Nederlanders. Met een kijkdichtheid van meer dan twee miljoen… Ach ja, morgen is iedereen het weer vergeten, maar voor mij is het weer een unieke kans geweest om mijn steentje bij te dragen aan de publiciteit rond deze slopende aandoening.

Nieuwsuitzending 18:00 uur.

Nieuwsuitzending 19:30 uur.

2018 12 15 19 50 24

2 reacties

  1. Goed gedaan Rob.

  2. Mooi item Rob. Top.

Wat vind je van dit verhaal? Leuk om te weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: