Terug bij af

3 min.

terugbijafJe hebt soms van die periodes waarin alles net even wat anders loopt dan verwacht of gepland. Dingen die je graag wilt lukken gewoonweg niet zoals je het je had voorgesteld, of zelfs helemaal niet. En dan moet je maar eens goed in de spiegel kijken wat er dan aan schort; misschien heb je niet altijd de juiste keuzes, en/of verkeerde inschattingen gemaakt.

Die spiegel heb ik maar eens ter hand genomen, want ik denk dat ik inderdaad een verkeerde keuze heb gemaakt, bijna een jaar geleden (zie deze blog). Het zit zo: in een eerdere blog schreef ik dat ik door de toenmalig (en helaas inmiddels overleden) vrijwilligerscoördinator was gevraagd om zitting te nemen in het bestuur van de patiëntenvereniging (Sarcoidose.nl). Na de nodige overwegingen en een heus sollicitatiegesprek werd dit inderdaad werkelijkheid. Zowel het zittend als aankomend bestuur had een goed gevoel, en ik eigenlijk ook. Ik had er vooral zin in, want ik dacht nog meer voor de vereniging te kunnen betekenen.

In december 2017 maakte ik de eerste bestuursvergadering mee, ter voorbereiding op mijn formele toetreding in juni dit jaar zou ik een halfjaar meelopen om vast in te werken en me de materie eigen te maken. Dit ging allemaal best aardig, maar toch niet helemaal zoals ik het me had voorgesteld. Ik had niet het idee dat ik goed tot mijn recht kwam, en heb dat ook verschillende keren onder de aandacht gebracht. Uiteraard kon ik nog niets zeggen over het bestuurswerk zelf; ik moest tenslotte nog goed inwerken en veel leren.

Uiteindelijk toch doorgezet, en op 2 juni werd ik unaniem door de leden geaccepteerd als bestuurslid. Dat dit grote gevolgen zou hebben realiseerde ik me destijds niet; ik ging ervan uit dat de tijd wel zou zorgen voor een gewenning en routine. Dit pakte voor mij echter toch anders uit, helaas. Vanwege de behoorlijk uitgebreide en diepgaande materie kwam ik eigenlijk niet toe aan hetgeen ik het liefste doe: anderen helpen, stukken schrijven en vooral lekker communiceren met mijn medepatiënten, lotgenoten als je wilt. Nog even los van mijn IT-technische capaciteiten; ook deze raakten een beetje ondergesneeuwd vanwege de enorme hoeveelheid werk en vereiste energie voor het bestuurswerk.

Als bestuurslid had ik ook niet meer de vrijheid die ik gewend was om te doen en schrijven zoals ik dacht dat het beste was; nee, als bestuurslid heb je een maatschappelijke positie en status, waarin je bijna iedere woord en iedere handeling moet afwegen tegen het belang (en reputatie) van de vereniging. Op dat moment word je geacht te reageren als bestuurslid, waardoor de eigen mening en het eigen inzicht worden weggedrukt. En dat is iets wat tegen mijn natuur ingaat; dit staat redelijks haaks op mijn eigen principes.

Ik kan niemand anders zijn dan mezelf, en mij ook niet anders voordoen dan ik van nature ben. Ik heb mezelf die spiegel eens goed en langdurig voorgehouden, en kwam daarbij tot de conclusie dat ik niet op mijn plek, en dus ook niet lekker in mijn vel zat op die positie. Om te voorkomen dat dit op korte en lange termijn (onherroepelijk) schade zou kunnen aanrichten voor de vereniging en mijzelf heb ik besloten mijzelf terug te trekken als bestuurslid en terug te gaan naar mijn rol als coördinator en vooral auteur. Want een fatsoenlijk stuk schrijven, dat kreeg ik niet meer gedaan. In redactionele kringen noemt men dat een ‘writers lock’, maar dat was nog niet alles. Het reizen naar en van de diverse, vaak lange meetings in den lande, wat enorm veel energie kost begon zijn tol te eisen, ook in mijn privé omgeving.

Nadat ik mijn ‘ontslag’ had aangeboden ben ik dus weer terug bij af, en voel mij daar prima bij. Zonder de druk van de noodzaak me anders voor te moeten doen dan ik ben lukt alles weer, tenminste, het begint weer te komen. As we speak heb ik in ieder geval alweer een redactioneel stuk gemaakt, en ben weer volop als mezelf op de Social media actief. Ik draag de vereniging een warm hart toe, en blijf mezelf 100% inzetten voor die club, met alle mogelijkheden die ik heb. Maar als bestuurslid, nee, dat is helaas een plek waarbij ik niet zo kan functioneren als ik kan en moet. Ik blijf mezelf natuurlijk in de geest van de vereniging uiten, maar dan op ongedwongen manier, gewoon als mezelf.

6 reacties

Naar het reactie formulier

  • Mary bokelmann op 7 okt 2018 om 16:35
  • Reageer

  Je straalt de meeste kracht uit als je dicht bij jezelf blijft. Het vergt meer moed en kracht om jezelf te zijn. Rob welkom als je eigen IK. Fijn voor Lub en jezelf dat je doet waar je kracht ligt. ❤💛

  1. Waar de training al niet goed voor is! De kracht komt vooral uit mijn omgeving. Dank je!

  • Tamara op 5 okt 2018 om 19:27
  • Reageer

  Volg je hart dan komt goed. Hopelijk nu meer rust en balans wat je zeker fysiek gaat merken mettertijd. Ik vind het sowieso knap als ik zie wat anderen “erbij” doen, maar zolang het kan vooral doen.

 1. Goede beslissing. Als je je er niet prettig bij voelt, moet je het ook niet doen.
  Ik heb je in elk geval online gemist en hoop je er nu weer vaker tegen te komen.

  • Durk Hoekstra op 5 okt 2018 om 19:13
  • Reageer

  Altijd je hart en gevoel volgen Rob. Dan zal het een goede keus zijn. Jij bent er al uit, dus dat is oké.
  Goed dat je het wel geprobeerd hebt, dat geeft meer duidelijkheid dat je een goede keus gemaakt hebt. Jammer voor het bestuur, al moeilijk genoeg om leden te vinden.

  • Marianne op 5 okt 2018 om 17:57
  • Reageer

  Goede beslissing, denk ik zomaar. Want bestuursfuncties vergen veel van een lijf wat al niet joepie is. Hopelijk ga je deze rust ook heel snel fysiek merken.

  Dank voor alle berichten, en dank voor de poging om alles wat bestuurlijker aan te pakken! Als je niks probeert leer je het ook nooit😉

Wat vind je van dit verhaal? Leuk om te weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: