Werkwijze UWV – door Marc Poelhuis

3 min.

Artikel geschreven door Marc Poelhuis op Facebook in de besloten groep DunneVezelNeuropathie.

Marc, bedankt voor de toestemming om dit mooie stuk te gebruiken!

UWV…………………..

Er is nogal wat onduidelijkheid over het arbeidsongeschikt zijn bij UWV. Ik schets het heel plastisch (En bekeken uit het oog vanaf de UWV/verzekeraars kant).

UWV is verzekeringsbedrijf. Geen medisch bedrijf. Net als je verzekeraar van je huis of auto. En net zoals elke verzekeraar probeert men zo min mogelijk uit te keren.

Iedere werknemer in Nederland die geld verdient uit arbeid, is verplicht verzekerd tegen inkomensverlies als gevolg van ziekte. Dit om de levensstandaard en inkomsten te waarborgen zodat je niet op bijstandsniveau komt te leven.

Als je gezond bent is er niets aan de hand, je verdient gewoon je geld. Maar wordt je ziek dan kan het zijn dat je niet meer in staat bent om te voorzien in voldoende inkomsten. Het UWV compenseert, indien van toepassing het verschil in inkomen van 35% tot 75% van je brutoloon.

Artsen en specialisten helpen je met het onderbouwen van bewijs, de lichamelijke schade en herstel mogelijkheden. Net als bij bv een schade aan de auto doe je een beroep op de verzekering. Je vult een schadeformulier in en de eventuele kosten. De verzekeraar beoordeelt of je kunt repareren of dat de auto wordt afgekeurd. Als de dagwaarde van een auto lager is dan herstelkosten is deze total loss, afgekeurd.

Bij het UWV is het niet anders. Je bent ziek, je biedt een medisch dossier aan en de werkgever je bruto salaris. Aan de hand van deze gegevens beoordeelt het UWV of er mogelijk herstel is nu of in de toekomst, anders duurzaam arbeidsongeschikt. Als je 80 tot 100% meer verdiende dan een nog eventuele te vervullen functie ben je afgekeurd, arbeidsongeschikt. UWV kijkt dus niet hoe ziek je bent!!!!!!!!!!!!!!

Maar hoeveel je nog zelf kunt verdienen, rekening houdend met je beperkingen, zodat je in staat bent om je levensstandaard en onderhoud enigszins te kunnen blijven aanhouden. Net als bij een verzekering van auto of huis wil je zo veel mogelijk geld dus zorg je voor goede offertes.

Bij het UWV niets anders, je zorgt zelf voor juiste informatie opbouw van klachten en achteruitgang, als bewijs dat je ziek bent, dit laat je ook zien op de keuring. Je hebt 2 jaar om een dossier op te bouwen waarin duidelijk Is geworden dat je niet in staat bent te werken en dit medisch te onderbouwen. Ben je dan afgekeurd, bv IVA dan krijg je 75% van je oude bruto salaris, 25% minder dus.

Een persoon met een inkomen van € 2000,00 of € 3000,00 gaat er €250,00 a €275,00 op achteruit in de maand. Een persoon met een inkomen van meer dan 4433,00 per maand gaat er nog meer per maand op achteruit. Dit is namelijk de maximum grens. Daarboven lever je dus meer dan 25% in.

Uiteraard zijn er emoties, belevingen en verschillen van inzichten. Je was zo blij met je mooie unieke auto dat hij voor jou totaal niet total loss is; onmogelijk is veel meer waard. Helaas houdt de verzekeraar hier geen rekening mee. Feit is, repareren van de auto is duurder dan de auto nog waard is. Ook Bij het UWV hebben we allemaal onze emoties; UWV weet dat.

Maar net als bij de auto schuift men de emotie aan de kant en beoordeelt men de feiten/medische bewijzen. Het Nederlands rechtssysteem werkt ook zonder emotie. Wat telt is bewijzen, dat er een strafbaar feit is gepleegd, of dat de UWV beslissing terecht is genomen.

Al weet je het zeker dat je gelijk hebt. Gelijk hebben is wat anders dan gelijk krijgen. Als er geen bewijs, of tegenbewijs is, gaat de verdachte vrijuit, en is een beslissing gegrond verklaard.

(c) Marc Poelhuis (2016)

Wat vind je van dit verhaal? Leuk om te weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: