Zo ziet een cardiale PET/HRCT-scan eruit…

⏱ Leestijd: 2 minuten.

Veel mensen vragen het aan me. “Hoe ziet een Zo ziet een cardiale PET/HRCT-scan eruit… 1

Een PET/HRCT scanner

Een PET/HRCT scanner bestaat dus uit twee scanners, die in een keer de gewenste plek op verschillende manieren in beeld brengt. Omdat de beelden tegelijkertijd worden gemaakt kunnen deze over elkaar worden gelegd om een soort 3-D beeld van het lichaam te maken. Dat maakt het makkelijker om de exacte plaats van eventuele afwijkingen te kunnen bepalen.

Er is wel wat uitleg nodig voordat je het plaatje juist kunt interpreteren. De bovenste twee zijn de beelden van de HRCT scanner (Hoge Resolutie CT); de onderste twee die van de PET scanner.

Linksboven: HRCT scan van het hart, met een normaal dieet voor dit onderzoek (koolhydraatvrij); de grote zwarte vlek is een groot deel van het hart. Linksonder dezelfde opname, maar nu vanuit de PET scanner gezien (de oplichtende vlek geeft de hartactiviteit weer).
Zo ziet een cardiale PET/HRCT-scan eruit… 2

Rechtsboven: HRCT scan van hetzelfde hart, nu na een hoog vet dieet (ook koolhydraatvrij, maar met veel vet). De grote zwarte vlek is verdwenen, en alleen de actieve sarcoïdose is nu zichtbaar in het hart als zwarte vlekken. Rechtsonder dezelfde opname, maar nu gezien vanuit de PET scanner; de oplichtende vlekken geven exact de sarcoïdose activiteit aan. De plekken zijn gemarkeerd met de zwarte pijlen.

Gelukkig is de sarcoïdose in mijn hart niet actief; wel zitten er nog de nodige 

Wat vind je van dit verhaal? Leuk om te weten!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

QR-code

Deze website gebruikt cookies. Door op OK te klikken ga je hiermee akkoord.