Zo ziet een cardiale PET/HRCT-scan eruit…

2 min.

Veel mensen vragen het aan me. “Hoe ziet een PET-scan er nu eigenlijk uit?” Tja, tot vandaag kon ik het alleen maar omschrijven. Maar vanmorgen kwam ik een prachtige fotocompilatie tegen van een cardiale (hart) PET/HRCT-scan, wat heel veel op mijn laatste resultaat lijkt.

Wat is een PET/HRCT scanner? Iedereen heeft ooit wel eens te maken gehad met een MRI-  (Magnetic Resonance Imaging) of CT (Computer Tomografie) scan. De MRI werkt op basis van magnetisme, waar de CT-scanner baseert op röntgenstraling. Een PET-scanner (Positron Emissie Tomografie) is een andere vorm van beelden maken; deze werkt met een heel lage dosis nucleaire stof die snel vervalt.

Er moet zo weinig mogelijk suiker in het lichaam zitten voor deze scan, want de nuceaire stof bindt zich aan suikers. Snelgroeiende weefsels zoals ontstekingen en tumoren nemen veel suiker op, dus daar zal de nucleaire stof zich gaan concentreren en wordt deze concentratie mooi zichtbaar op de scan. Om dit te bereiken moet daags voor het onderzoek een koolhydraatvrij dieet worden gevolgd en veel worden gedronken.

 

5100 fullimage Foto PET CT

Een PET/HRCT scanner

 

Een PET/HRCT scanner bestaat dus uit twee scanners, die in een keer de gewenste plek op verschillende manieren in beeld brengt. Omdat de beelden tegelijkertijd worden gemaakt kunnen deze over elkaar worden gelegd om een soort 3-D beeld van het lichaam te maken. Dat maakt het makkelijker om de exacte plaats van eventuele afwijkingen te kunnen bepalen.

Er is wel wat uitleg nodig voordat je het plaatje juist kunt interpreteren. De bovenste twee zijn de beelden van de HRCT scanner (Hoge Resolutie CT); de onderste twee die van de PET scanner.

Linksboven: HRCT scan van het hart, met een normaal dieet voor dit onderzoek (koolhydraatvrij); de grote zwarte vlek is een groot deel van het hart. Linksonder dezelfde opname, maar nu vanuit de PET scanner gezien (de oplichtende vlek geeft de hartactiviteit weer).

SARCO PETSCAN HIGHFAT

Rechtsboven: HRCT scan van hetzelfde hart, nu na een hoog vet dieet (ook koolhydraatvrij, maar met veel vet). De grote zwarte vlek is verdwenen, en alleen de actieve sarcoïdose is nu zichtbaar in het hart als zwarte vlekken. Rechtsonder dezelfde opname, maar nu gezien vanuit de PET scanner; de oplichtende vlekken geven exact de sarcoïdose activiteit aan. De plekken zijn gemarkeerd met de zwarte pijlen.

Gelukkig is de sarcoïdose in mijn hart niet actief; wel zitten er nog de nodige opvlammingen rondom dit oh zo vitale orgaan. We proberen nu de boel stabiel te houden en misschien nog iets te verbeteren door de MTX dosis (Methotrexaat) te verhogen naar 20mg per week, subcutaan spuiten in het buikvet.

Hopelijk ziet het er volgend jaar beter uit… We blijven hopen!

Wat vind je van dit verhaal? Leuk om te weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: